Dan uoči referenduma: Evo što su pristaše i protivnici neovisnosti poručili Škotima

Foto: Hina

TABOR "za" i onaj "protiv" neovisnosti Škotske uputili su u srijedu svoje posljednje poruke građanima, dan prije referenduma na kojemu će odlučiti hoće li napustiti 307 godina dugu zajednicu s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će rezultati referenduma biti neizvjesni do samoga kraja. Tri ispitivanja, koje su proveli ICM, Survation i Opinium, objavljena u utorak navečer, pokazuju da je 52 posto Škota protiv neovisnosti, dok 48 posto želi otcjepljenje.

U otvorenom pismu biračima, škotski prvi ministar Alex Salmond izjavio je da referendum predstavlja "najveći i najznačajniji trenutak koji ćemo ikad imati".

On je poručio biračima da ignoriraju "sve očajnije i apsurdnije strašne priče" Downing Streeta i da vjeruju u sebe.

Salmond tvrdi da će Škotska biti dobrodošla u Europsku uniju i odbacuje izvješća da je španjolski premijer Mariano Rajoy rekao da će morati podnijeti zahtjev za članstvom kao bila koja država kandidatkinja.

Alistar Darling, koji vodi kampanju protiv neovisnosti, kaže da bi izglasavanje neovisnosti bila "tragedija" te da je bilo dosta ružnih stvari u kampanji za neovisnost.

Odbacivanje neovisnosti ponudit će "bržu, sigurniju i bolju promjenu unutar Ujedinjenog Kraljevstva nego godine prepirki koje će uslijediti ako sutra izglasamo odlazak iz UK", istaknuo je.

U potezu koji je interpretiran kao paničan, britanski premijer David Cameron i još dvojica čelnika glavnih stranaka u Westminsteru obećali su u utorak "nove, velike ovlasti" Škotskoj ako donese odluku protiv neovisnosti.

Darling je priznao da postoje "razlike među strankama" o tome koje će ovlasti biti prenesene Škotskoj, ali je ustvrdio da je isto tako bilo prije referenduma 1997. nakon kojeg je ponovno uspostavljen škotski parlament.

Darling bi se trebao pojaviti zajedno s bivšim premijerom Gordonom Brownom na prounionističkom skupu u Glasgowu kasnije tijekom dana.

Gotovo 4,3 milijuna registriranih birača trebalo bi izaći na referendum u četvrtak kako bi odlučili o svojoj budućnosti.

Rajoy: Težnje nezavisnosti potkapaju europski duh

Težnje Škotske da postane neovisna, poput težnji Katalonije, potkapaju europski duh, rekao je u srijedu šef španjolske vlade Mariano Rajoy, dan prije škotskog referenduma.

"Svi u Europi vjeruju da su ti procesi krajnje negativni", rekao je Rajoy zastupnicima i istaknuo gospodarske razloge. "Ti procesi su mine za europski duh, jer je Europa zamišljena da bi integrirala države, a ne da ih podijeli", dodao je.

Španjolska sa zanimanjem čeka referendum u četvrtak o neovisnosti Škotske dok u jednoj od njezinih najbogatijih regija, Kataloniji, nacionalisti na vlasti žele 9. studenoga organizirati referendum samoodređenja.


Za razliku od britanske vlade, španjolska vlada se protivi referendumu, za koji drži da je u suprotnosti s ustavom koji zabranjuje jednoj regiji da sama odlučuje o svojoj budućnosti.

Kako bi izbjegao tu zabranu, katalonski parlament se sprema u petak izglasati zakon koji dozvoljava referendumu i taj bi zakon španjolski ustavni sud trebao proglasiti nezakonitim.

U neugodnom položaju, suočen s javnim mnijenjem u kojem u četiri godine raste separatističko raspoloženje, a njegovi republikanski saveznici su postali prva politička snaga Katalonije na europskim izborima u svibnju, katalonski čelnik Artur Mas je u ponedjeljak spomenuo mogućnost održavanja prijevremenih regionalnih izbora ako se u studenom ne održi referendum.

Rekao je da bi želio "završiti svoj četverogodišnji mandat što će biti moguće jedino ako Kataloniji bude omogućeno izjašnjavanje 9. studenoga uz sve demokratska jamstva".

Europska komisija je više puta upozorila da bi država nastala dijeljenjem s državom članicom automatski izašla iz EU i trebala bi pokrenuti dugi proces pristupa.

U zadnjim anketama potpora neovisnosti Škotske 48-49 posto

Potpora neovisnosti Škotske iznosila je 49, odnosno 48 posto prema zadnjim anketama koje su u srijedu objavili Ipsos Mori i Panelbase dan uoči referenduma koji bi mogao voditi k raspadu Velike Britanije.


Potpora ostanku Škotske u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva iznosila je 51 posto, prema anketi koju je proveo Ipsos Mori, objavila je mreža STV news.

Izvijestila je da je time potpora neovisnosti narasla za 7 posto od istraživanja provedenog 5. kolovoza i da je za jednako toliko pala potpora uniji.

Panelbase, koji je rezultate svog istraživanja objavio ranije u srijedu navodi da je potpora neovisnosti iznosila 48 posto, a 52 posto bila je potpora ostanku u UK-u, ako se izdvoji pet posto neodlučnih.

Prema posljednjim podacima 4.285.323 birača su registrirana za glasovanje na referendumu o neovisnosti u četvrtak što predstavlja oko 97 posto stanovništva preko 16 godina starosti. Referendum je otvoren za one koji imaju 16 i više godina i žive u Škotskoj. Na biračkom listiću će biti pitanje: "Treba li Škotska biti neovisna zemlja?", a birači bi trebali prekrižiti bilo Da ili Ne.

Sektor whiskyja u Škotskoj ne žuri s odcjepljenjem

Neovisnost Škotske nije nužno dobra vijest za njezin najpoznatiji izvozni proizvod, whisky, kojega proizvođači strepe od posljedica moguće odluke o odcjepljenju na referendumu u četvrtak 18. rujna.


"Kratkoročna korist pozitivnog glasovanja je mala, a rizik povelik", ocijenila je Elena Saputo, analitičarka nizozemske banke Rabobank.

To alkoholno piće, simbol Škotske i njezin drugi izvozni proizvod nakon nafte iz Sjevernog mora, moglo bi imati ograničen pristup na svjetsko tržište, napose u Europsku uniju na čije tržište dolazi 37 posto izvoza Scotcha. Pitanje ulaska nove zemlje u EU ako u četvrtak na referendumu pobijede pristaše neovisnosti, zapravo neće biti jednostavno.

Tako bi neovisnost mogla utjecati na cijenu sirovine za izradu tog pića, ističe Rabobank. Bez europske zajedničke poljodjelske politike "nije sigurno da će škotski seljaci moći proizvesti dovoljno ječma", žitarice koja se koristi za dobivanje slada.

Loše je, ocjenjuje banka, i to što postoji rizik povezan s promjenom tečaja a neizvjesno je i pitanje valute neovisne Škotske, uz mogućnost porasta kamatnih stopa i poreza.

Zato proizvođači pomno prate referendum, to više što, za razliku od banaka, ne mogu prijetiti da će izmjestiti proizvodnju južno od Hadrijanova zida, u Engleskoj - Scotch se po definiciji destilira a onda i odležava barem tri godine u Škotskoj, čime se razlikuje od irskih, japanskih i drugih konkurenata.

Kakav god bio ishod referenduma, "konkretne posljedice neovisnosti odredit će djelovanje škotske vlade nakon referenduma i samo glasovanje", zaključuje banka.

Pročitajte više