Danas rasprava o referendumu o outsourcingu

Ilustracija: Shutterstock

SABORSKI Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na današnjoj sjednici trebao bi raspravljati o sindikalnoj zahtjevu za raspisivanje referenduma o donošenju zakona kojim bi se u potpunosti zabranilo izdvajanje neosnovnih i pratećih djelatnosti u javnim službama.

Riječ je o inicijativi 17 sindikata koji su sredinom srpnja predali više od 612.000 potpisa potpore svojoj referendumskoj inicijativi. Predsjednik Sabora Josip Leko tom im je prilikom rekao. "Poštivat ćemo kao i do sada proceduru, postupak i odlučiti u skladu s hrvatskim pravnim sustavima", rekao je Leko.

A evo što o današnjoj sjednici Odbora za Ustav kaže njegov predsjednik Peđa Grbin. "Odbor će uputiti Hrvatskom saboru prijedlog da od Vlade zatraži provjeru potpisa i očekujemo tijekom 11.mjeseca izvješće iz kojeg će biti vidljivo koliko je potpisa prikupljeno", rekao je Grbin.

Nakon provjere potpise Saboru preostaje ili raspisivanje referenduma ili zahtjev Ustavnom suda za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Grbin je uvjeren da će se Sabor i u ovom slučaju zatražiti mišljenje Ustavnog suda.

"Budući da se radi o pitanju koje je evidentno neustavno jer bi zaziralo u tržišnu slobodu, slobodu kretnja roba i usluga smatramo da je najbolje od Ustavnog suda zatražiti da se očituje o tome", zaključio je Grbin.

Pročitajte više