"Davanje pričuvnih činova, primjerice Ćiri Blaževiću, degradiranje je Domovinskog rata"

NA DNEVNOM redu Sabora danas se našlo Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji u prošloj godini. Na to je potrošeno 5,8 milijarda kuna što je za gotovo 250 milijuna manje u odnosu na 2010. godinu.

Riješena su 323 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, uz pomoć kredita ili dodjelom državnih stanova. Podijeljeno je i oko 10 i pol tisuća stipendija braniteljima i njihovoj djeci. Mjerama zapošljavanja vrijednim 25 milijuna kuna, obuhvaćeno je oko 2 tisuće 500 branitelja.

Novak: Čime netko poput Ćire zaslužuje pričuvni čin?

Laburist Mladen Novak smatra da je srozavanju ugleda Domovinskog rata pridonijela i visoka politika, pogotovo podjelom pričuvnih činova. Naprimjer, Ćiri Blaževiću.

"Čime neka takva osoba zaslužuje pričuvni čin? Pa ako ima zasluge i ako ima neki razlog zbog kojeg se ocjenjuje da mu treba nešto priznati i dati neko priznanje, pa dajte mu neko odlikovanje. Koja je svrha dati mu pričuvni čin? Zar to isto nije način degradiranja i Domovinskog rata i statusa branitelja", pita se Novak.

HDSSB: Branitelji su učinjeni trajno ovisnima o jednoj stranci

Tijekom saborske rasprave o provedbi Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji u prošloj godini HDSSB-ov Dražen Đurović obrušio se na HDZ-ovu vlast u devedesetima. "Branitelji su ostali bez radnih mjesta jer su u privatizaciji popljačkane tvrtke", smatra Đurović.

"I onda se netko valjda sjetio nekakve spasonosne partizanštine u određenim modifikacijama. Ti su ljudi trajno pacificirani, neutralizirani, a oni i njihove obitelji učinjeni su trajno ovisnima o jednoj, tada vladajućoj, stranci", rekao je Đurović.

Naravno, HDZ-ovci su ga odmah zasuli ispravcima netočnih navoda, prvenstveno šef Hvidre Josip Đakić. "I nije im nitko davao nekakve novce kako bi ih zabašurio da ne traže radna mjesta. To je apsolutno netočno. I netočno je da su odbačeni od hrvatskog društva. Od 500 tisuća hrvatskih branitelja, 368 tisuća ih radi, a 26 tisuća je nezaposleno", istaknuo je Đakić.

Pročitajte više