Matić: PTSP je do sada bio politički, a ne zdravstveni problem

Matić: PTSP je do sada bio politički, a ne zdravstveni problem

Foto: Vladimir Dugandžić/Cropix

"POSTTRAUMATSKI sindrom bio je do sada politički, a ne zdravstveni problem", rekao nam je ministar branitelja Predrag Matić koji danas sudjeluje na trodnevnom simpoziju o problemima PTSP-a u Splitu.

"Ja sam tu da ohrabrim liječnike i struku, da bez ikakvih političkih pritisaka pristupe ovom problemu stručno i znanstveno, onako kako su to učili na fakultetima, a da budu sigurni da ako je i bilo do sada, a znamo da ih je bilo, da na njih više neće biti nikakvih političkih pritisaka", istaknuo je Matić.

U Hrvatskoj ima 70 tisuća umirovljenih branitelja, a gotovo polovici od njih, dijagnosticiran je PTSP. "Država za oboljele izdvaja dostatna sredstva", kaže Matić.

"Nadam se da ćemo mi s ovim zdravstvenim profesionalnom pristupom ovom problemu, krenuti u silaznu putanju, da tako kažem i da će se ljudi početi izlječivati jer kako sam već rekao, do sada je to bilo snažno pod utjecajem političkih stvari, a ne onih zdravstvenih. Kada to promijenimo, imat ćemo i višak sredstava za te svrhe", istaknuo je Matić.

Objava registra branitelja - do kraja mandata


Na novinarski upit kada će se krenuti s objavom registra branitelja, Matić odgovara kako je procedura već započela. "Ja sam rekao do kraja mandata, ali onda kako vi novinari znate biti uporni, onda sam rekao do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali bit će to i prije. Naime, važne su ove zakonske pretpostavke jer ne bih volio da me neke tuži. Ja se stvarno ne bojim niti zatvora niti ništa, prošao sam srpske logore pa se zatvora ne bojim, ali ne bih volio bez razloga otići. Dakle, svaki hrvatski branitelj će s ponosom biti na toj časnoj listi", istaknuo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maja Sočo, direktorica Udruge Sto koluri upozorava kako su za rješavanje problema PTSP-a nužni jasni protokoli tretmana, ali i dijagnoze. "U Hrvatskoj imamo dvije jako popularne dijagnoze, za djecu je PTSP, a za djecu, ADHD, a sada kako se snižavaju kriteriji, ja ne znam koja će biti nova dijagnoza koja će se upućivati, ali je činjenica da to sve skupa treba raščistiti, da trebaju postojati jasni protokoli dijagnostike, da trebaju postojati jednako tako i jasni protokoli tretmana jer kada dobijete dijagnozu, a nemate tretman, onda praktički niste ništa napravili, to je poanta cijele ove priče", kaže Sočo.

Evakuacija zbog puknuća plinske cijeviNa samom početku konferencije, dogodila se i manja nezgoda u hotelu Radisson Blu. Naime, pukla je plinska cijev u kuhinji hotela te su svi sudionici konferencije, ali i gosti hotela bili evakuirani.

Problem na sreću nije bio alarmantan, te je sve riješeno u dvadesetak minuta. Generalni direktor hotela Maik Schaefer, zadovoljan je brzom reakcijom svog osoblja.

"Veoma sam ponosan što mogu reći da se sve dobro završilo, jer mislim da smo svi svjedoci kako završe situacije kada hoteli imaju problema s plinom ili vatrom. U današnje doba moramo ozbiljno pristupiti ovakvim situacijama, pa makar one bile i male, posebno zbog terorističkih prijetnji koje se najčešće događaju u hotelima u cijelom svijetu. Na sreću to nije slučaj u Hrvatskoj", istaknuo je Schaefer.

Inače, organizator današnje konferencije je Udruga Sto koluri i vodeća europska organizacija za mentalno zdravlje Mental Health Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara