Debeljak dao izvanredan otkaz radniku koji je u Dnevniku HTV-a kazao da nema kune u džepu

Screenshot: HRT

ANDRIJA ROGOŠIĆ, izolater sa 15 godina staža, dobio je jučer izvanredan otkaz u Brodosplitu, i to zbog izjave koju je dao Dnevniku HTV-a emitiranom u utorak navečer. U prilogu o najnovijoj situaciji u splitskom škveru i famoznom pismu Tomislava Debeljaka Vladi, u 21. minuti Dnevnika Rogošić je rekao da je "bilo bolje da smo Brodosplit dali nekom Rusu, nego nekome tko nema kune u džepu." Bilo je to previše za taštinu Tomislava Debeljaka. Rogošića su odmah sutra ujutro zvali u Upravu i saopćili mu da je dobio izvanredan otkaz.

"Rus je došao sa 180 milijuna eura, a Popijač ga je pustio da čeka četiri sata"

"Ja sam samo rekao istinu. Taj Rus je došao sa 180 milijuna eura, Popijač ga je pustio da čeka četiri sata. O Debeljaku se plasira lažna slika. Nije on uspješan. Prava je istina da za tri mjeseca posla u škveru neće biti. Kada se završi ovaj riječni kruzer za Ruse, gotovo je. Navozi i hale su prazni, škver se prazni od limova, čuo sam da su prodana dva stroja stara pet godina po četiri i pol milijuna kuna. Gdje su ti novci, to nitko ne zna", priča Rogošić.

"Živimo u Sjevernoj Koreji, Debeljak je diktator"

Šokiran je načinom na koji je dobio otkaz.

"Nikakva to demokracija nije. Živimo u Sjevernoj Koreji. Diktatorskim ukazom potjeran sam s posla zbog izražavanja mišljenja. Ako ministar Vrdoljak nastaviti štititi Debeljaka, neće u škveru biti 1.500 zaposlenih, nego 1.500 nezaposlenih. Meni preostaje pravna borba. Nastojat ću zaboraviti Debeljaka, ali ne i škver u kojem sam radio 15 godina. Volio bih da škver nastavi raditi", kaže Rogošić.

Za Božić na minimalac

Tvrdi da je Debeljak napravio mnogobrojne manipulacije sa ciljem da ošteti i radnike i državu.

"Za Božić je plaće spustio na minimalac i isplatio maksimalnu božićnicu", kaže Rogošić.

Brodosplit: Želimo motivirane i odgovorne radnike 

Jučer smo u Brodosplitu pitali o otkazu. Kazali su da ne znaju za takav slučaj, odnosno, radnika kojem su dali otkaz.

Jutros smo ih opet pitali. Iznenada su se sjetili.

"Brodosplit je poduzeće koje, kao svako zdravo privatno poduzeće, želi motivirane i odgovorne radnike koji su svjesni svojih prava i obaveza. Međutim, u slučaju ovog radnika, Poslodavac je bio primoran na izvanredan otkaz ugovora o radu radi neovlaštenog istupa i narušavanja ugleda društva i grupacije, čiji je zaposlenik, kao i samog vlasnika na osobnoj razini, sve to na javnoj državnoj televiziji u središnjoj informativnoj emisiji. Kao osobito važno, ništa od navedenog nije argumentirano, niti je vezano uz protupravno postupanje poslodavca prema radnicima ili uopće. Time je nanio ogromnu štetu poslovanju društva", stoji u odgovoru Brodosplita. 

Pročitajte više