Debeljak pod pritiskom Porezne uprave odustao od faktura teških 50 milijuna kuna

Ilustracija: Arhiva

TOMISLAV DEBELJAK definitivno je odustao od famoznih faktura za restrukturiranje Brodosplita.

Kako smo već pisali, Porezna uprava osporila je fakturu od 27 milijuna kuna bez PDV-a koju je DIV-Brodogradnja isporučila Brodosplitu za restrukturiranje, kao i fakture koje je DIV d.o.o. isporučio Brodosplitu za provedbu programa restrukturiranja putem intelektualnih usluga, rada zaposlenika DIV-a na provođenju programa restrukturiranja i projekta "360 stupnjeva" za ocjenjivanje radnika.

Osporen je i povrat PDV-a Brodosplitu u iznosu od 12,89 milijuna kuna jer su u Poreznoj upravi ocijenili kako se radi o fakturama koje su neutemeljene. Ako je suditi po iznosu PDV-a, onda je ukupna vrijednost posla DIV grupe fakturirana splitskom škveru nešto više od 50 milijuna kuna.

Debeljak: A htjeli smo dokapitalizirati škver...

U Brodosplitu navode kako je namjera DIV brodogradnje i DIV d.o.o. bila da fakturirano potraživanje od Brodosplita pretvore u dokapitalizaciju, odnosno, povećanje temeljnog kapitala splitskog škvera. Ipak, nakon naputka Porezne uprave DIV d.o.o. donio je odluku o storniranju tih faktura.

"Tim je sredstvima trebala biti izvršena dokapitalizacija Brodosplita, i to mimo temeljne obveze DIV-a. Naime, željeli smo dodatno povećati temeljni kapital škvera. No, Porezna uprava ocijenila je kako se radi o neutemeljenoj fakturi te je blokirala isplatu povrata PDV-a Brodosplitu kojeg je DIV uplatio nakon ispostave tih faktura. DIV će postupiti po naputcima Porezne uprave i trošak izrade programa restrukturiranja i provođenja procesa restrukturiranja snositi sam, ali će od Porezne uprave shodno tome zatražiti i povrat uplaćenog PDV-a. Dakle, stornirali smo te fakture sukladno naputku Porezne uprave i problema više nema", istaknuo je Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita. 

Pročitajte više