Deset godina Ustavnog zakona o pravima manjina: "U ovoj zemlji se zakoni moraju provoditi"

Foto: Index

URED za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Savjet za nacionalne manjine Sabora organizirali su skup povodom 10 godina od donošenja Ustavnog zakona o pravima manjina.

Skupom se htjelo podsjetiti na važnost ovog zakona posebno u svjetlu približavanja Europskoj Uniji. Zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je kako na obilježavanja nije došao nitko iz Ustavnog suda, a zatim upozorio na aktualne probleme.

"Vrlo često se poteže pitanje posebnih škola u istočnoj Slavoniji, a nitko ne postavlja pitanje posebnih škola po cijeloj Hrvatskoj. U cijeloj Hrvatskoj su stvorene posebne škole, koje ne uključuju manjine nego ih isključuju. I izvor su potencijalne netolerancije u odnosu prema pripadnicima nacionalnih manjina", kazao je Pupovac. Ministar uprave Arsen Bauk podsjetio je da nas očekuje provedba Zakona o uporabi pisma i jezika nacionalnih manjina, gdje je prema popisu stanovništva mjesto provedbe grad Vukovar.

"U ovoj zemlji se zakoni moraju provoditi i vjerujem da će tako biti i u gradu Vukovaru. Zakon o uporabi jezika i pisma je jasan, a onima koji to problematiziraju želim samo reći da su se hrvatski branitelji tamo borili da tamo bude hrvatski grb, a ne da ne bude nešto što ne bi trebalo biti. Želim iskazati spremnost Vlade RH da se i u tom dijelu zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina provede." rekao je ministar Bauk.

Pročitajte više