Dioki ide u stečaj!

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell, Index

DIOKI odlazi u stečaj i tako postaje još jedna u nizu hrvatskih tvrtki koje su propale, a radnici završili na ulici. Vjerovnici Diokija danas su odbili predstečajnu nagodbu, a radnici su u šoku jer su još jučer bili sigurni da ih preuzima tvrtka Crodux plin generala Ivana Čermaka.

Srđan Perković iz Sindikata naftnog gospodarstva za Index je rekao da ih je u stečaj poslao direktno premijer Zoran Milanović.

"Država je bila protiv predstečajne nagodbe, protiv su bili HEP i Hypo banka. Ovoj Vladi nisu važni radnici ni proizvodnja, zanima ih samo kupnja jeftinog zemljišta", rekao je Perković za Index.

Kaže kako su radnici u šoku, a znaju da su daleko od naplate 10 plaća koliko im tvrtka duguje.

Tvrdi kako danas Dioki ide u stečaj te da ista sudbina čeka i radnike Dine Petrokemije.

Burza prva reagirala

Srđan Perković podsjetio je da je tristotinjak radnika DIOKI-ja već od siječnja na burzi, a sad će na ulici završiti i još 120 ljudi. Prvo je reagirala Zagrebačka burza koja je još jutros obustavila trgovanje dionicama. 

"S obzirom da informacija o ishodu ročišta za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja predstavlja  informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionica Izdavatelja, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina predmetnim dionicama obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima", stoji u priopćenju Burze. U 14.56 sati kada je doznačena odluka o propasti predstečajnog postupka, nastavila se trgovina na Burzi.  
 
Ovako se trebao spasiti Dioki 
 
U predstečajnoj nagodbi bila su dva ključna čimbenika za Dioki. Prvi i svakako najbitnije bio je zatvaranje financijske konstrukcije prema kojem bi se pokrio dug od 23,5 milijuna eura duga prema Hypo Alpe Adria banci. To se mislilo napraviti na način da  bi država dala za preuzimanje 332 tisuće četvornih metara zemljišta DIOKI-jeve tvrtke kćeri, namijenjenog gradnji terminala. Na taj je način Hypo banka kao najveći razlučni vjerovnik DIOKI-ja, namirila 60 posto svojih potraživanja. Hypo banka trebala je pristati na otpis svih kamata i 40 posto glavnice.
 
Drugi ključan trenutak bio je ulazak u Dioki strateškog partnera Crodux plina u vlasništvu generala Ivana Čermaka s  55 posto dionica DIOKI-ja. Trebalo je smanjiti temeljni kapital tvrtke, a onda bi uz Čermaka suvlasnici postali i Zagrebačka banka i HEP koji bi zajedno imali oko 28 posto vlasništva. Ostatak bi bio na malim dioničarima. 
 
 
Problem je bio - Ježić
 
Problem je bio - Robert Ježić. Odnosno, nije bilo jasno na koji bi se način Ježić u korist Croduxa odrekao svojih dionica. 
 
Isto tako država je zbog spasa DIOKI-ja trebala kupiti zemljište za LNG terminal. No problem je bio u tome da se nikako nije mogao naći  strateški ulagač koji se tražio u dalekom Kataru. Spašavanje Ježićevog carstva tako se za Vladu ispostavilo ipak kao "nemoguća" misija. 

 

Pročitajte više