Direktor Svjetske banke: Hrvatska je u vrlo dubokoj recesiji

"HRVATSKA je trenutno u vrlo dubokoj recesiji", kazao je danas direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold.

Harrold je uz tu vrlo katastrofičnu ocjenu nagovijestio i "svjetlo na kraju tunela" uz dodatak da će nam ulazak u Europsku uniju znatno povećati mogućnosti za primanje financijske potpore i privlačenje investicije.

Industrijska proizvodnja pala za 9 posto

Jučer je objavljeno kako je industrijska proizvodnja u prvom kvartalu u Hrvatskoj pala za 9,4 posto. Sami pad nije iznenadio stručnjake iz svjetske banke, ali ih je iznenadila dubina pada od čak 9 posto.

Harrold nije htio izravno komentirati Vladinu gospodarsku politiku nego je samo općenito napomenuo da da namjere dobre jer se želi smanjiti deficit i preusmjeriti potrošnja te potaknuti rast i zapošljavanje te investicije, prenosi HRT.

Liniću za pad krive naftne kompanije i HEP 

"Nadamo se da ćemo od Vlade do kraja godine vidjeti odlučnu akciju i na drugim područjima kao što su strukturne reforme, uvođenje fleksibilnosti na tržište rada ili promjene u poreznom sustavu koje će porezno opterećenje s rada prebaciti na imovinu", kazao je Harrold.

Ministar financija Slavko Linić je za pad industrijske proizvodnje od 9,4 posto okrivio naftne kompanije i HEP. Objasnio je da one uvoze umjesto da proizvode naftne derivate i energiju.

"Sve se to da promijeniti, taj mentalitet trebamo napustiti. Prema tome, trebamo se vratiti industriji, voditi bitku za industriju. Zato ovakva tragedija u prvom kvartalu pokazuje gdje su krivci. Krivci su u tvrtkama koje ne rade svoj posao", rekao je Linić.

Pročitajte više