Dodijeljena nagrada "Luka Ritz": "Luka je danas simbol borbe protiv nasilja"

ČETVRTU godinu zaredom dodijeljena je nagrada Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. U Banskim dvorima dobile su je Ivona Farkaš i Klara Đurkin.

Ivona i Klara nagradu Luka Ritz zaslužile su iznimnim angažmanom u svojim sredinama, obje inicirajući niz sportsko-humanitarnih projekata i akcija promoviranja tolerancije i nenasilja. Uz priznanja koja su im uručili premijer Zoran Milanović i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, dobile su i po tisuću kuna godišnje stipendije.

Svečanosti su nazočili i Lukini roditelji. Suzana Ritz podsjetila je da, iako nagrada nosi ime njihova tragično preminulog sina, spomen je na sve mlade žrtve maloljetničke delinkvencije u Hrvatskoj. Da država na prevenciji vršnjačkog nasilja nije učinila dovoljno, konstatirala je psihologinja Gordana Buljan Flander upozorivši kako 27 posto djece u Hrvatskoj još uvijek trpi nasilje svojih vršnjaka.

Nagrada u spomen na sve žrtve maloljetničke delinkvencije

Majka Luke Ritza, Suzana Ritz je na dodjeli nagrade kazala da je to nagrada na spomen svim mladim ljudima koji danas nisu sa svojim roditeljima, obiteljima i prijateljima, a bili su žrtve maloljetničke delinkvencije.

"Sa svim prisutnima odraslima podijelila bih jednu misao: Ne brinite se što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatra", kazala je Suzana Ritz nakon što je predstavila ovogodišnje pobjednice.

"Čast mi je primiti nagradu! Želim se zahvaliti Lukinim roditeljima i prijateljima jer da nije bilo njih Luka bi bio još samo jedna tužna vijest u crnoj kronici. Zbog njih je Luka danas simbol borbe protiv nasilja i podsjetnik da se takva tragedija više nikome ne smije dogoditi. Ovo daje snagu ne samo i mom razredu nego i svim mladim ljudima u cijeloj Hrvatskoj", kratko se zahvalila Ivona Farkaš.

"U moje vrijeme pojam grubosti i nasilja je bio crtani film Tom i Jerry"


Premijer Milanović je u svom govoru rekao da danas živimo u vrijeme i u kulturi nasilja. "U moje vrijeme, kada sam bio 'osnovac' ovakve inicijative nisu postojale. I često se pitam koliko smo mi bili grubi jedni prema drugima. Koliko smo, prije svega verbalno, bili nasilni i koliko nas je to učinilo lošijim ljudima", rekao je Milanović te dodao da su tada znali reći svašta, ali je pojam grubosti i nasilja bio "crtani film Tom i Jerry" i da su se svi pitali kako će to utjecati na djecu.

"Današnje nasilje koje gledamo u medijima je eksplicitno nasilje i s tim djeca odrastaju i gledaju svaki dan", rekao je Milanović koji je upozorio da se nekada boks smatrao nasilnim smatrao nasilnim sportom, dok se danas gledaju puno grublje borilačke vještine.

"Trebamo pokazati čovječnost, čovjekoljublje i smisao za zajedništvo"

"Iza nas je rat koji je jednu cijelu generaciju akomodirao i aklimatizirao na najgrublje nasilje i čak zločin", kazao je Milanović i dodao da sada treba razmišljati kako to suspregnuti. Podsjetio se da je prije pet godina govorio o toleranciji te objasnio kako ponekad krivo koristimo taj pojam. "Tko je trebao pokazati toleranciju u slučaju ubojstva Luke Ritza? Jesu li to bili nasilnici ili Luka i što je standard", kazao je Milanović i dodao da je za nas standard Lukino ponašanje.

"Ono što trebamo pokazati je čovječnost, čovjekoljublje i smisao za zajedništvo, a tolerancija neka ostane u prostoru kemije i medicine", kazao je Milanović te dodao kako se zalaže za pravo da se bude drugačiji, pravo na suživot ljudi koji njeguju svoje vrijednosti.

"U slučaju Luke Ritza ne radi se o toleranciji, jer jedno je vrijedno, a drugo je potpuno bezvrijedno. Tolerancija između tih vrijednosti i bezvrijednosti nema i to trebamo učiti djecu", rekao je Milanović i čestitao dobitnicima.

Pročitajte više