Dodik nema podršku Srbije: "Nezavisnost Republike Srpske nije moguća!"

Foto: AFP

NEZAVISNOST Republike Srpske nije realna mogućnost, izjavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić u razgovoru za agenciju Anadolija i tako zadao veliki udarac ambicijama Milorada Dodika.

Mrkić će u četvrtak posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Uoči tog posjeta izjavio je da su odnosi između Srbije i BiH stabilni, iako postoji prostor za napredak. Također je najavio kako je u skorije vrijeme moguć trilateralni sastanak visokih dužnosnika iz Hrvatske, Srbije i BiH.

"Pozicija Srbije u pogledu BiH je jasna i principijelna. Srbija podržava suvereni i teritorijalni integritet BiH i sve ono što je dogovoreno Dejtonskim sporazumom. Podržat ćemo sve ono oko čega se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH", odgovorio je Mrkić na pitanje o Dodikovom nastojanju da ostavi dojam kako iza njega stoji država Srbija.

Na pitanje novinara agencije Anadolija kako bi se Srbija ponašala u slučaju da RS proglasi nezavisnost, te bi li priznali RS kao nezavisnu državu, Mrkić je odgovorio: "Mislim da to nitko ne postavlja kao pitanje i mogućnost. To svakako nije nešto o čemu se razmišlja u Beogradu. Mislim da sam vam odgovorom na prethodno pitanje, u pogledu pozicije Srbije prema BiH, odgovorio i na ovo".

Pročitajte više