Dogovorili se Linić, Rohatinski i banke: Zadužujemo se da se izvučemo



"U BORBI da rejting Hrvatske ne sklizne na 'junk' razinu, a gospodarstvo u grčki scenarij, guverner Željko Rohatinski, ministar financija Slavko Linić i najmoćniji bankari u državi- Franjo Luković (Zaba), Božo Prka (PBZ), Petar Radaković (Erste&Steiermärkische banka) i Zdenko Adrović (RBA), dogovorili su plan vrijedan oko 1,7 milijardi eura", piše današnje izdanje Poslovnog dnevnika u kojem se pojašnjava kako "deal" podrazumijeva da će se država zadužiti za milijardu eura na stranim tržištima, dok će se kod domaćih bankara uzeti još 700 milijuna eura.

Postignutim 'dealom' ministar Linić imao bi okvirnu računicu financiranja za izradu proračuna što bi trebalo umiriti rejting agencije i strane kreditore da država može podmiriti svoje obveze.

Plan bi se trebao ostvariti na način da Hrvatska narodna banka smanji minimalno potrebna devizna potraživanja i time oslobodi novac nužan za financiranje države.

"Bit tripartitnog dogovora jest da država svoje financijske apetite maksimalno zadovolji na inozemnom tržištu za što je ključno zadržavanje rejtinga zbog cijene i dostupnosti kapitala", napominje se u tekstu.

Pročitajte više