Dok djeca u Klaićevoj umiru u katastrofalnim uvjetima, Bandić radi nove fontane

Foto: Arhiva

IAKO Zagreb već ima dvije fontane na lokaciji Hrvatske bratske zajednice, to našoj metropoli, točnije gradonačelniku Bandiću očito nije dovoljno. U doba krize gradski je novac preusmjerio na gradnju dvije fontane koje su Zagrepčane stajale 18,4 milijuna kuna. Dobro one izgledaju, ljudi se prošeću pored njih, ljeti se osvježe, ali 18,4 milijuna kuna?! Da bi stvar bila još apsurdnija, ni to nije dovoljno. Sad je Grad Zagreb ponovo raspisao natječaj za gradnju još tri fontane, na istoj lokaciji. A nove fontane koštat će dodatnih 18,9 milijuna kuna.

Teško bolesna djeca u skučenim sobicama bez prozora, bez klime

Za to se moglo napraviti nešto puno korisnije, recimo preusmjeriti na zapošljavanje, pokrenuti neki projekt koji bio zaposlio ljude ili, ili možda dati taj novac za one kojima je najpotrebnije, za one koji su najugroženija društvena zajednica. Za djecu, za mališane koji su oboljeli od najteže moguće bolesti iz koje previše njih izvuče deblji kraj.

Klaićeva bolnica. Referentni centar za djecu oboljelu od malignih bolesti u Hrvatskoj. Kad je roditeljima najteže, kad je dijete najbolesnije, nadu dolaze potražiti u Zagreb, u Klaićevu, u Kliniku gdje rade vrhunski liječnici, onkolozi koji nadljudskim naporima nastoje izliječiti djecu u uvjetima u kojima nipošto ne bi smjeli biti. Gdje jedan do drugog mališani leže u kinderbetima u skučenoj sobici, bez prozora, bez klime, u kojoj dnevno svaki do nekoliko puta povraća, ima proljev, a WC-a u toj sobi nema. Tu su i bebe. Mame ne mogu biti s njima od 0-24 jer za to prostora nema.

Tu su i ona dječica koja na žalost gube bitku s rakom, pa ostala koja još imaju šanse za preživjeti gledaju kako njihovi maleni prijatelji iz sobe umiru.

Djeca umiru sama jer roditelji ne mogu biti uz njih


Da roditelji uz svoju djecu ne mogu biti non stop i pružati im potporu, pomagati i samo biti uz njih kao oslonac u najtežoj životnoj borbi koju nitko ne bi trebao proći, a kamoli djeca je najblaže rečeno nehumano. Nehumano prema djeci, njihovim roditeljima, a i prema sestrama i liječnicima koji ondje rade i koji nastoje biti tamo uz svako dijete što je nemoguće jer ih je jednostavno premalo.

Tako neka djeca u trenu kad im je najteže ostaju potpuno sama. Bez ikoga da ih primi za ruku, zagrli, primi u naručje.

Novcem za fontane obnovio bi se odjel u Klaićevoj

Sve to može se i DA ispraviti. Ovdje se radi o 20 milijuna kuna koje će Bandić potrošiti na fontane. Eto toliko je potrebno da se odjel za hematoonkologiju u Klinici za dječje bolesti adaptira. Toliko je potrebno da djeca dobiju humanije uvjete. A taj novac nikako da se pronađe, ili se pronađe, ali se ne iskoristi pa propadne. Bandić je podsjetimo najavio pomoć Klaićevoj, no kada?

Već 20 godina Odjel se nalazi u ovakvim neljudskim uvjetima, a već 20 godina promatramo kako nas političari pljačkaju, kako se vode crni fondovi, kako se tajkunima omogućava da se obogate još više.


To promatramo. A uskoro će Zagrepčani moći promatrati još tri nove fontane. Jer tko su bolesna djeca da se za njih izdvoji novac. Njih ionako nitko ne vidi osim roditelja i medicinskog osoblja zbijenih u prastaroj zgradi Klaićeve.

Bandićeve fontane, to je ono što će ostati iza Bandića, a ne bolnički odjel s humanim uvjetima za bolesnu djecu.

> Djeca oboljela od raka čekaju već 20 godina: Niti jedna Vlada nema 20 milijuna kuna za Klaićevu!

> Za obnovu hematoonkologije u Klaićevoj i dalje nema novca! Zbog premalog prostora djeca prisiljena čekati na kemoterapiju

> Hoće li Ostojić i Bandić ispuniti svoja obećanja? Bolesna djeca u Klaićevoj ne mogu više čekati!

> Novca za Klaićevu nema! Roditelji djece oboljele od raka očajni: Treba nam pomoć Ministarstva, države ili građana

Pročitajte više