Doznajemo: Šefici samoborske Porezne uprave otkaz jer je na crno prodavala rakiju!

Foto: Glasnik SSN

VODITELJICA Porezne uprave u Samoboru Mirjana Mahović Komljenović smijenjena je sa šefovske pozicije i degradirana na niže mjesto te je protiv nje pokrenut stegovni postupak nakon što je otkriveno da je, zajedno sa svojom majkom, "na crno" prodavala rakiju!

"Državni službenik mora se ponašati tako da ne umanji svoj ugled i ugled državne službe te ne dovede u pitanje svoju nepristranost u postupanju"

"Porezna uprava provjerila je navode iz medija i na temelju utvrđenog činjeničnog stanja ima razloga za vjerovati u nepravilnosti u radu dotične službenice te su poduzete mjere sukladno Zakonu o državnim službenicima.

Zbog sumnje u kršenje Zakona o državnim službenicima i povrede Kodeksa profesionalne etike službenika Ministarstva financija, Porezne uprave, pokrenut je stegovni postupak, i dotična službenica je premještena na radno mjesto niže složenosti poslova.

Prava, obveze i odgovornosti državnih službenika propisana su Zakonom o državnim službenicima (Narodne novine RH broj 92/05 do 38/13).

Člankom 15. Zakona o državnim službenicima propisano je da su državni službenici obvezni  svoje dužnosti predviđene opisom poslova radnog mjesta obavljati ispravno, na vrijeme, savjesno, stručno, ne koristeći ih radi osobnog probitka, u skladu s načelom javnosti.


Državni službenik mora se ponašati tako da ne umanji svoj ugled i ugled državne službe te ne dovede u pitanje svoju nepristranost u postupanju, te ne smije obavljati poslove koji prelaze ovlasti koje su mu dane sukladno radnom mjestu na koje je raspoređen", stoji u odgovoru na Indexov upit oko toga što će Porezna uprava poduzeti oko ovog slučaja.

Sve što je bilo potrebno je bilo se pojaviti kod nje s bocama u koje želiš da se natoči

Sad već bivša šefica samoborske Porezne uprave zajedno sa svojom majkom bacila se u biznis prodaje rakije na crno. Sve što je bilo potrebno je bilo se pojaviti kod nje s bocama u koje želiš da se natoči.

Prema zakonu, kućanstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) rakiju smiju proizvoditi isključivo za vlastite potrebe i to u količini do 50 litara. Također, ne smije je se prodavati bez markica i oznaka porijekla. No, zakonske odredbe šefici Porezne uprave očito nisu smetale u njenom naumu da se bavi poslom "na crno".

Pročitajte više