Drama na Capitol Hillu: Kongres nije donio proračun, državne agencije u blokadi!

Foto: Guliver image/Getty images

BIJELA kuća naredila je američkim vladinim agencijama zatvaranje nakon što Kongres, nije uspio postići kompromis oko proračuna prije ponoći po američkom vremenu. Ovo je prvi put u zadnjih 17 godina kako se u SAD-u dogodila ovakva situacija.

Zaposlenici vladinih institucija, čiji se rad smatra neophodnim za funkcioniranje države, nastavit će s radom i danas, dok će više od 700.000 radnika u raznim agencijama tako ide na neplaćeni dopust na kojem nema garancije da će im se novac vratiti jednom kad blokada prođe.

Predstavnički dom nudio je privremeno financiranje savezne vlade nakon ponedjeljka, a zauzvrat tražio da se zakon o povoljnoj zdravstvenoj zaštiti, koji u Americi zovu Obamacare, odgodi na godinu dana, no senat, u kojem većinu imaju demokrati, taj je prijedlog tijekom ponedjeljka dva puta odbio.

"Potičemo kongres da brzo reagira kako bi se donijela rezolucija koja bi omogućila kratkoročno premoštenje, te osigurala dovoljno vremena da proračun izdrži do kraja fiskalne godine i kako bi se ponovno pokrenulo djelovanje javnih servisa i programa od krucijalne važnosti koji će biti pogođeni nedostatkom sredstava", objavila je ravnateljica Ureda za menadžment i proračun Bijele kuće Sylvia Burwell u priopćenju.

"To je sramota", ustvrdio je nakon ponoći demokratski kongresnik iz Massachusettsa, Jim McGivern. "To je istovremeno cinično i sramotno. Republikanci su zatvorili američku Vladu! Poručujem svojim republikanskim prijateljima: vi ste za to krivi. To predstavlja potpuni neuspjeh vašeg vodstva. Brojni građani, vaši birači, bit će pogođeni vašom nesposobnošću da radite svoj posao", poručio je.

Što se zapravo dogodilo?


SAD su dosegnule gornju granicu javnog duga, od 16,7 trilijuna dolara. Da bi se dozvoljena razina duga povećala, takvu odluku mora odobriti Kongres.

U Kongresu većinu imaju republikanci, koji su ovu situaciju iskoristili kako bi spriječili Obaminu zdravstvenu reformu, kojom bi svi Amerikanci dobili zdravstveno osiguranje, a kojoj se Republikanci oštro protive.

Kako predsjednik Obama nije, prema njihovom zahtjevu, htio odgoditi primjenu zdravstvene reforme, republikanska većina u Kongresu, odbila je izglasati predloženi proračun i američka vlada ostala je bez novca.

Blokada američke administracije od New Yorka do Aljaske

Ovo je prvi put da je rad američke administracije, osim hitnih služba i vojske, paraliziran od 1996. godine. Za većinu zaposlenika federalne vlade on znači odlazak na neplaćeni godišnji odmor, a za one koji i dalje rade mogao bi značiti kašnjenje u isplatama.

Radi se o gotovo milijun ljudi koji rade u saveznoj upravi, od onih koji rade s formularima za vize i putovnice do zaposlenika u nacionalnim parkovima i muzejima. Posljednji put takva je situacija zadesila 800.000 zaposlenika savezne državne uprave tijekom blokade od 16. prosinca 1995. do 6. siječnja 1996.


Na neplaćenom dopustu naći će se i polovica od 800.000 civilnih zaposlenika Pentagona, najvećeg javnog poslodavca, no vojne operacije će se normalno nastaviti iako bi plaće vojnicima mogle biti isplaćene sa zakašnjenjem.

Zbog zastoja rada državne uprave zatvoreno je 368 nacionalnih parkova i muzeja, uključujući i najveće umjetničke i povijesne muzeje, poput slavnog Smithsoniana, te washingtonski zoološki vrt. Muzeji i nacionalni parkovi su zbog zatvaranja vrata turistima 1996. godine pretrpjeli višemilijunske štete.

Porezna uprava (IRS) broji 94.516 zaposlenika, a na radnom bi mjestu u slučaju zastoja rada državne uprave ostaje njih 8.752, odnosno tek 9,3 posto, dok bi se ostali morali prisilno odmarati kod kuće. Oni koji ne bi odoljeli i koji bi pokušali raditi "od kuće", tj.bez dozvole Kongresa, jer im to omogućuje poseban kompjutorski program, dobili bi otkaz.

Ne radi ni svemirska agencija NASA s izuzetkom kontrolnog centra u Houstonu. Na neplaćenom dopustu je i oko 95 posto od 16.000 zaposlenika Agencije za okoliš. Tijekom prošlog zastoja rada administracije zbog proračunske krize, koja je trajala četiri tjedna na prijelazu 1995/96. odgođeno je procesuiranje više od 500.000 zahtjeva za vizu i 200.000 zahtjeva za izdavanje putovnice. Također bi se obustavio rad istraživačkih instituta na području medicine.

Ministarstvo obrazovanja će nastaviti financirati javne škole, ali se očekuje da će nastavničko osoblje biti znatno pogođeno blokadom. U ministarstvu energetike će ostati 1100 zaposlenika koji su nadležni za američki nuklearni arsenal, a svi ostali će biti poslani kućama. U saveznim agencijama bi se na neplaćenom dopustu mogo naći više od 80 posto radnika, što bi moglo prouzročiti kašnjenja na brojnim područjima, od stavljanja lijekova na tržište, zajmova malim i srednjim poduzećima, osiguranja za kupce nekretnina, zahtjeva za njegom za veterane.

Po jučerašnoj anketi CNN-a, većina građana u Sjedinjenim Državama za zastoj u radu vlade krivi republikance u Kongresu, a ne predsjednika Baracka Obamu.

Ekonomski utjecaj će ovisiti o tome koliko će dugo trajati blokada, a analitičari procjenjuju da bi trotjedna obustava mogla 'skinuti' i i do 0,9 posto američkog BDP-a u ovom kvartalu.

Posljednja blokada rada vlade dogodila se u sličnim oklonostima. Većinski republikanski Predstavnički dom tražio je da se tadašnji predsjednik Bill Clinton usuglasi s njihovom vizijom saveznog proračuna. Administracija tada nije radila rekordan 21 dan, a spor je riješen teškim pregovorima dviju strana.

Demokratima i republikancima prijeti i još jedan financijski spor. Sedamnaestog listopada savezna će vlada dosegnuti zakonski limit za zaduživanje, tzv. 'debt ceiling'. Ne pristanu li republikanci na povećanje tog praga, a najavili su da će za to tražiti brojne političke ustupke, Obamina vlada više neće moći plaćati svoje račune.

Pročitajte više