Dražen Slavica nije kriv!

Foto: Luka Gerlanc/Cropix

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA za kornatsku tragediju je objavljena! Dražen Slavica nije kriv! Slavica je oslobođen i plaćanja sudskih troškova. 

Sudac Boris Babić čitajući obrazloženje presude objasnio je kako nema dokaza da je Slavica kriv za teške ozljede vatrogasaca jer nije obavijestio Centar 112, dodao je i da je dokazano da vatrogasci nisu imali odgovarajuću opremu, no za to nije odgovoran Slavica kao ni za to tko je sve išao na intervenciju, "Nije on odredio tko će ići na intervenciju", stoji u obrazloženju presude.

Slavica je radio rutinski

Sudac Babić smatra da je Slavica operaciju požara na Kornatu odradio rutinski. Istaknuo je da nije Slavica birao koji će vatrogasci ići na Kornat gasiti požar, već su to učinili zapovjednici DVD-ova. Iako je Slavica vidio gasitelje na heliodromu prije polaska, nije se moglo očekivati da ih sve zna poimenice, niti da bude svjestan da među njima ima maloljetnika.

"Slavica je nadležne obavijestio u roku od sedam minuta nakon što je saznao za tragediju", naveo je sudac u obrazloženju presude. Dodao je kako vrijeme polijetanja helikoptera nije u Slavičinoj nadležnosti.

U obrazloženju presude sudac je također istaknuo kako se sudsko vijeće nije bavilo pitanjem uzroka požara. Ipak, napomenuo je kako se ne može isključiti teorija da je na Kornatu došlo do zapaljenja nehomogene plinske smjese.

Slavica: Tužan sam zato što se istina nije doznala

"Tužan sam zato što se istina nije doznala, a moji kolege vatrogasci su stradali", rekao je Slavica nakon presude. Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović poručio je da je ovakvu presudu i očekivao, dok je tužiteljstvo najavilo žalbu.

"Manje je bitno je li Dražen Slavica kriv. Puno je važnije pitanje što se stvarno dogodilo na Kornatu. Očekivao sam da će nam suđenje donijeti istinu, ali to se nije dogodilo", izjavio je Frane Lučić, jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju.

Članovi obitelji stradalih vatrogasaca su, međutim, bili ogorčeni. Pitali su se zbog čega su njihovi najmiliji stradali i kako je moguće da nitko nije kriv za njihovu smrt.

"Katastrofa je da Slavica neće za ništa odgovarati. A još je gore da nismo doznali istinu. Nećemo odustati, jednog dana ćemo saznati što se dogodilo na Kornatu", izjavila je Ajka Crvelin, koja je u kornatskoj tragediji izgubila supruga i sina.

Suđenje je počelo 23. studenog 2010. godine. Održano je 60 rasprava, ispitano je više od 150 svjedoka i vještaka raznih struka. Slavica je na početku suđenja izjavio: "Uz dužno poštovanje prema preminulim kolegama, ne osjećam se krivim".


Tužiteljstvo: Slavica je izravno je odgovoran za smrt 12 vatrogasaca

Tužitelj Zvonko Ivić u završnoj je riječi rekao kako njihovi dokazi potvrđuju da je Slavica kriv po svim točkama optužnice. Osim što je gašenje trebalo biti izvedeno desantom, kriv je što je u gašenje slao maloljetnike bez obuke i adekvatne zaštite. Rekao je i da je Slavica odgovoran za smrt oca i sina Ivice i Ante Crvelina, budući da je otac tražio da ne idu zajedno na intervenciju, što je Slavica odbio.

"Dražen Slavica izravno je odgovoran za smrt 12 vatrogasaca i predlažemo da ga se proglasi krivim za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret te da ga se kazni u skladu sa zakonom", rekao je na kraju svog završnog govora tužitelj Zvonko Ivić.

Kazao je kako je Slavica zakašnjelom reakcijom ubrzao smrtne posljedice. Istaknuo je kako je Slavica to djelo počinio s neizravnom namjerom, a među otežavajućim okolnostima za koje smatra da bi sud trebao uzeti u obzir, istaknuo je da je Slavica ignorirao brojne dojave s terena.

Ivić je istaknuo kako je Slavica prekršio čak 13 propisa. Da je dokazana odgovornost Slavici za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret slaže se i odvjetnik obitelji stradalih vatrogasaca Maro Mihočević. No, ono što nije utvrđeno niti nakon 6 godina je uzrok tragedije, rekao je Mihočević.

Prodanović: Slavica ne mora trpjeti posljedice za koje nije kriv


Obrana je to pobila. Odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da su vatrogasci stradali u nesretnom slučaju izazvanom prirodnim fenomenom te da Slavica ni na koji način ne može biti kriv za izgaranje plinske smjese. Naglasio je kako je Slavica tada raspolagao vrlo ograničenim resursima, za što nije odgovoran on, nego netko drugi. Rekao je kako se postavlja pitanje koji su to bili kriteriji da se Dražen Slavica optuži na način na koji je optužen, kojom bi to radnjom Slavica izazvao izgaranje plinske smjese, odnosno uzrokovao smrt vatrogasaca, upitao je Prodanović.

"Na koji način je njegov doprinos doveo do izgaranja nehomogene plinske smjese i povratno ili uzročno eruptivnog požara, koji su uzrok smrti oštećenika, što je on to napravio da dođe do tog oblika fenomena. Sve to skupa, optužnica apsolutno zanemaruje, ponavljam, osim što je poslao tu jedinicu na Kornate, i nije njome zapovijedao, koja je njegova krivnja", pita se Prodanović.

Naglasio je kako je Slavica tada raspolagao vrlo ograničenim resursima, za što nije odgovoran on, nego netko drugi. "Zbog čega u tim uvjetima, dakle, jednog totalnog rasutog, raspadnutog sistema se bira samo jedna osoba i upravo da je to gospodin Slavica, čovjek koji je kriv za sve", kazao je Prodanović.

Prodanović je prozvao optužbu da smicalicama nastoji Slavicu proglasiti krivim te da je za stvarno stanje na terenu saznao tek 3 sata nakon tragedije. Je li bivši vatrogasni zapovjednik kriv ili ne, odlučit će sud. Ono što još uvijek ostaje tajna jest što je uzrokovalo požar koji je u svega nekoliko sekundi pokosio 13-oricu vatrogasaca, od kojih je živ ostao samo jedan?

Hoćemo li ikada doznati pravu istinu?

Na Kornate je prije šest godina otišlo 13 vatrogasaca. Samo jedan se vratio živ.

Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević, Ante Juričev Mikulin - imena su to 12 vatrogasaca koji su 30. kolovoza 2007. godine stradali u incidentu koji će u modernoj hrvatskoj povijesti ostati zabilježen kao Kornatska tragedija. Dvoje među njima, Marko Stančić i Karlo Ševerdija, bili su maloljetni. Imali su tek 17 godina.

Od 13 vatrogasaca koji su se tog dana zaputili na Veliki Kornat, samo jedan je preživio, iako mu opekotine danas prekrivaju dobar dio tijela. Franu Lučića spasila je tek činjenica da je, zbog teške opreme koju je nosio, malo zaostao za svojim kolegama pa je vatra do njega kasnije stigla. Imao je vremena reagirati, zaštititi si lice i okrenuti leđa plamenu.

Što se tog dana točno dogodilo, ni danas nije sasvim jasno

Pročitajte više