Droga vrijedna 1,4 milijuna kuna: Zagrebačka policija zaplijenila više od šest kilograma heroina

Ilustracija: MUP

POLICIJSKA uprava Zagrebačka izvijestila je kako je na graničnom prijelazu Bregana - Obrežje u utorak navečer zaplijenjeno više od šest kilograma heroina, čija bi cijena na tržištu bila oko 1,4 milijuna kuna. Drogu je iz Hrvatske pokušao prošvercati makedonski državljanin, ali planove mu je pokvario policijski pas.

"Policijski službenici Službe kriminaliteta droga dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim makedonskim državljaninom zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

U utorak, 12. kolovoza ove godine u 19.45 sati na MCGP Bregana-Obrežje, na izlazu iz RH, na graničnu kontrolu pristiglo je osobno vozilo marke Renault Fluence makedonskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 29-godišnji državljanin R. Makedonije te su nad njim policijski službenici Postaje granične policije Bregana proveli graničnu kontrolu. Detaljnom graničnom kontrolom policijskog službenika PGP Bregana i vodiča službenog psa za otkrivanje droga Službe kriminaliteta droga, obavljen je vanjski i unutarnji pregled vozila tijekom kojeg je službeni pas za otkrivanje droga pozitivno reagirao na prisutnost droga u prostoru iza pretinca za stvari ispred suvozačevog sjedala.

Temeljem takve pozitivne reakcije na prisutnost droga u vozilu, a zbog opravdane sumnje da se u vozilu nalazi neutvrđena vrsta i količina droge, Županijski sud u Velikoj Gorici izdao je nalog za pretragu predmetnog vozila koja je provedena 13. kolovoza te je prilikom pretrage u konzoli ispred suvozačevog sjedala pronađeno 12 paketa s heroinom ukupne težine 6,3 kilograma.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 29-godišnji državljanin R. Makedonije, 12. kolovoza ove godine osobnim automobilom marke Renault Fluence makedonskih nacionalnih oznaka s teritorija R. Makedonije, kroz R. Srbiju preko graničnog prijelaza Batrovci - Bajakovo na teritorij Republike Hrvatske prokrijumčario 6,3 kilograma heroina koji je bio namijenjen zapadno-europskom narko tržištu.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju 29-godišnji državljanin R. Makedonije je u zakonskom roku priveden pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnove sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, opisano u čl. 190. st. 2. KZ-a.

Od osumnjičenog makedonskog državljanina privremeno je oduzet novčani iznos od 755 eura, jedan mobilni uređaj i tri sim kartice, a za koje predmete se sumnja da ih je koristio za počinjenje navedenog kaznenog djela.

Vrijednost pronađenog heroina u prodaji na veliko iznosi oko 1,4 milijuna kuna dok bi miješanjem s raznim punilima za povećanjem mase, u prodaji na malo cijena dostigla znatno veći iznos", stoji u priopćenju PU zagrebačke.

Pročitajte više