Drvna industrija profitirala od ulaska u EU: Izvoz u prvih šest mjeseci 667 milijuna dolara, rast od 40,2%

Ilustracija: Arhiva

ZA PRVIH šest mjeseci ove godine drvni sektor bilježi izvoz od 667 milijuna dolara i suficit trgovinske bilance s inozemstvom od 391 milijun dolara. To je 40,2 posto veći iznos u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je vrijednost izvoza iznosila 483 milijuna dolara, objavila je HGK.

U ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom za prvih šest mjeseci 2014. udio drva, drvnih proizvoda i namještaja iznosi 10% izvoza i 2% uvoza.

Važno je istaknuti da je udio izvoza drvne industrije u ukupnoj robnoj razmjeni s inozemstvom porastao sa 8% na 10%, u prvih šest mjeseci 2014. godine u odnosu na isto razdoblje od prošle godine, dok je udio u izvozu ostao na istoj razini.

Hrvatska drvna industrija oko 65% svoje ukupne proizvodnje plasira u izvoz.

Preko 60% ukupnog izvoza su finalni proizvodi (namještaj, podni oblozi- parket, građevinska stolarija, drvene kuće, drveni impregnirani pragovi, pogrebna oprema i drugo), a oko 30% do 40 % su polufinalni proizvodi (građa, elementi, sagomati i drugo).

"Glavna izvozna tržišta svih hrvatskih tvrtki iz drvoprerađivačkog sektora su Njemačka, Italija, Austrija i druge zemlje Europske unije. Iako su hrvatski proizvođači na tim tržištima bili prisutni i ranije, činjenica je da nam je ulazak u Europsku uniju znatno olakšao izvoz i ubrzao te pojednostavio čitavi postupak te otvorio nove izazove i mogućnosti za drvoprerađivački sektor“ rekao je predsjednik Udruženja drvnoprerađivačke industrije HGK Zdravko Jelčić.

Proizvodnja namještaja i podnih obloga –masivnog parketa dva su glavna proizvoda na kojima domaća drvna industrija mora temeljiti svoju strategiju za još veći i uspješniji prodor na strana tržišta.
 

Pročitajte više