Države regije planiraju do 2020. otvoriti do milijun radnih mjesta

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

PREDSTAVNICI ministarstava gospodarstava država jugoistočne Europe usvojili su u četvrtak u Sarajevu strategiju dugoročnog razvoja regije do 2020. godine čiji je glavni cilj u tom razdoblju otvoriti do milijun novih radnih mjesta.

Na konferenciji Investicijske komisije za jugoistočnu Europu, koju je organiziralo Regionalno vijeće za suradnju (RCC), uz Hrvatsku su sudjelovali i predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Makedonije te Europske komisije, kao i drugih regionalnih i međunarodnih partnera i inicijativa.

Hrvatsku je na konferenciji predstavljao pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić, koji je istaknuo zainteresiranost Hrvatske za brži regionalni razvoj.

"Ovo je pitanje uspješnosti i kompetitivnosti naših gospodarstava. Mi moramo stvoriti novi sustav i za Hrvatsku je važno imati snažnu i kompetitivnu regiju i snažnu i kompetitivnu Hrvatsku u regiji", kazao je Kružić.

Dodao je kako je u interesu Hrvatske privući sve potencijalne investitore, posebice u području suvremenih tehnologija, pri čemu prioritet imaju tzv. greenfield investicije, a svi oni koji to mogu ponuditi, uključujući i zemlje regije, dobro su došli.

Porast zaposlenosti je prioritet

Komentirajući za Hinu ambiciozni cilj o otvaranju novih milijun radnih mjesta u regiji Kružić je podsjetio kako je porast zaposlenosti prioritet za hrvatsku vladu. "Danas u Hrvatskoj doista ne radi onaj broj ljudi koji bi trebao raditi", kazao je Kružić dodajući kako se u Hrvatskoj pri rješavanju tog problema računa i na europske fondove, ali da zajednički projekti imaju svoju ulogu. Pojasnio je kako je za Hrvatsku cilj podići zaposlenost sa sadašnjih nešto više od 50 posto na 70 posto, kako je to slučaj u drugim državama EU.


Usvojena strategija precizira uvjete jačanja povoljnog okruženja za razvitak gospodarstava u državama regije uz uklanjanje administrativnih zapreka i privlačenje dodatnih investicija, no glavni tajnik RCC-a Goran Svilanović je ocijenio kako je ključ svega riješiti pitanje nezaposlenosti, ali i zaostatka za državama-članicama Europske unije.

"Otvaranje novih radnih mjesta ključni je problem", kazao je Svilanović na konferenciji za novinstvo.

Kao ilustraciju stanja naveo je da je za posljednjih pet godina izgubljeno čak 800.000 radnih mjesta u regiji pa je otvaranje novih apsolutni prioritet. Podsjetio je i kako je prosječni BDP u regiji iz 2010. jedva bio na razini od 36 posto prosjeka u tadašnjih 27 država-članica EU.

"Za mene su to strašne brojke koje se moraju približiti i na to se moramo usmjeriti", kazao je Svilanović dodajući kako je optimist da se to može i postići temeljem regionalne strategije.

Strategija razvoja regije do 2020. godine pokušava pratiti strateške ciljeve Europske unije u tom razdoblju. Cilj od milijun novih radnih mjesta u stvarnosti znači povećanje prosječne stope zaposlenosti u regiji sa sadašnjih 39 na 44 posto, s tim da bi oko 300.000 radnih mjesta bilo namijenjeno visokokvalificiranim kadrovima.

Istodobno je projicirano udvostručenje ukupnog regionalnog trgovinskog prometa i to sa 94 na 210 milijarda eura. To bi u konačnici dovelo do povećanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) u regiji sa sadašnjih 36 na 44 posto europskog prosjeka.

Pročitajte više