Ovako je DP-ovac govorio o Plenkoviću i HDZ-u

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a i tehničke vlade Andrej Plenković potvrdio je danas da su u pregovorima s Domovinskim pokretom (DP) dogovorili da tri resora pripadnu toj stranici, uključujući demografiju, zbog čega se osniva novo ministarstvo.

"Između HDZ-a i DP-a dogovorili smo partnerstvo u kontekstu kreiranja nove parlamentarne većine i i skupljanja potpisa meni kao mandataru, treći put, za treći mandat na čelu Hrvatske vlade", rekao je Plenković u Jastrebarskom nakon ranije danas održanih pregovora u Banskim dvorima.

Jedan od ljudi koji će, prema Plenkovićevim izjavama, podržati vladu DP-a i HDZ-a je i nositelj liste Domovinskog pokreta u VII. izbornoj jedinici, povjesničar Josip Jurčević.

Jurčević: HDZ-ova vlast je veleizdajnička, služi velikosrbijanskim interesima

On je 2009. bio neovisni kandidat za predsjednika, a dobio je 2.74 posto glasova. Rođen je 1951. godine u Studencima kod Imotskog, ali se ubrzo preselio u Zagreb u kojemu je nastavio živjeti. Za sebe kaže da je dragovoljac Domovinskog rata, stručnjak za hibridno ratovanje i istraživač suvremene povijesti.

Jurčević je 18. travnja gostovao u HRT-ovom Otvorenom, u kojem se raspravljalo o rezultatima parlamentarnih izbora. Jurčević je tada vlast nazvao "veleizdajničkom", optuživši je da "služi globalističkim i velikosrbijanskim interesima".

Jurčević prije 15 dana: Znanstveno sam utvrdio, Plenkovića su u HDZ doveli neprijatelji Hrvatske

Jurčević je za Novi list prije 15 dana komentirao svoju izjavu u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, kada je prozvao HDZ da vodi veleizdajničku politiku. 

"Rekao sam u emisiji Otvoreno ono što sam kao znanstvenik istraživao i govorio u medijima koji su to željeli objaviti. Neću s ulaskom u sabor promijeniti mišljenje o nečem što je dokazivo. HDZ je klijentelistička organizacija, koja je uvijek bila autoritarna, što se moglo razumjeti jedino u ratnim okolnostima devedesetih. Nismo mi u Hrvatskoj nikad živjeli u demokraciji, a sada se vraćamo u još veću autoritarnost.

Podsjećam da je Plenković zapravo doveden na mjesto predsjednika HDZ-a, na temelju one čarobne rečenice da stranka ne može biti talac niti jednog čovjeka. Plenković uopće ne pripada tom krugu, njegov svjetonazor nije HDZ-ov. On je doveden za predsjednika HDZ-a od strane, ajmo to tako reći, izvanhrvatskih, neprijateljskih, globalističkih interesa. Naravno, ne može se nikad sve svesti na jednu osobu.

Bivše, beogradske službe su osamdesetih godina dovele Slobodana Miloševića, nije on bio gospodar, što se pokazalo i kada je završio u Haagu na kraju. Takav je model bio u pozadini Plenkovićevog dolaska na čelo HDZ-a", ispričao je Jurčević.

Jurčević uoči izbora: Medved je dio veleizdajničke strukture

Uoči izbora, Jurčević je za Kaportal rekao da "veleizdajnička struktura vlada Hrvatskom, što znači da ne radi za matično društvo koje ih je izabralo, nego za neke druge različite interese koji se nalaze izvan Hrvatske."

Dodao je i da je ta struktura "prinuđena koristiti represiju, koja nije samo fizička, nego i protudemokratska - kod nas nema praktične demokracije."

Za tada još aktualnog ministra branitelja Tomu Medveda je rekao da je počinio ideološku i političku veleizdaju prema onome za što se s njima borio 1990-ih.

Jurčević tvrdi da je ratni zločin u splitskoj Lori krivotvorio nekadašnji državni odvjetnik Mladen Bajić te da je ubojstvo obitelji Zec bilo kriminalni obračun. Tvrdi i da su presude u slučajevima Koranski most i masakr u Dvoru na Uni politički montirane.

Želi "pročistiti" nevladin sektor, njegove udruge dobile milijune eura

Faktograf je nedavno pisao da je Jurčević, koji se godinama borio za “pročišćavanje” nevladinog sektora, u međuvremenu pronašao svoju financijsku nišu baš u nevladinom sektoru.

Prvo je osnovao udrugu Dokumentacijsko informacijsko središte koja se pretežito bavila izdavanjem njegovih knjiga o Bleiburgu, komunističkom teroru, djelovanju Udbe protiv Crkve i sličnim temama da bi, prije pet godina, istu udrugu doregistrirao i za - poslove socijalne skrbi. Učinio je to kako bi mogao aplicirati za sredstva iz programa Zaželi.

Njegovim stopama krenuli su i supruga i sin. Osnovali su još dvije udruge - Hrvatski institut za migracije i integracije i udrugu Sloboda i jednakost. Tri udruge obitelji Jurčević tako su od 2020. do 2024. godine bile uključene u 14 projekata u okviru programa Zaželi, koji su dobili gotovo 11.6 milijuna eura, od čega su 4.7 milijuna dobili za projekte u kojima su bili nositelji, a 6.9 milijuna eura dobili su projekti u kojima su njihove udruge bili partneri.

Pročitajte više