Državna revizija otkrila nepravilnosti u izvješćima i poslovanju četiriju političkih stranaka

Foto: Hina

ČETIRI parlamentarne stranke – HDZ, HSS, HSU i Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske, te nezavisni zastupnik Veljko Kajtazi dobili su uvjetno mišljenje Državne revizije za 2012., što znači da su revizori pronašli neke nepravilnosti u njihovim izvješćima i poslovanju.

Izvješće o financijskoj reviziji stranka, nezavisnih zastupnika i nezavisnih članova lokalnih predstavničkih tijela danas se našlo pred saborskim Odborom za financije i državni proračun, no nije pobudilo veće zanimanje članova.

Tek je Nadica Jelaš (SDP) izrazila zadovoljstvo činjenicom što su politički akteri spremni postupati po nalazima revizije, odnosno ispraviti propuste.

Neefikasan sustav unutarnje kontrole, korištenje poslovnih prostora bez naknade, krivo planiranje, neki su od propusta koje je otkrila revizija.

Revizija je obuhvatila 25 političkih stranaka, sve subjekte koji su u 2012. ostvarili prihod veći od sto tisuća kuna. Od 25 obuhvaćenih, 12 stranaka dobilo je bezuvjetno, a 13 uvjetno mišljenje.

Stranke su za 2012. godinu iskazale ukupne prihode od 115,2 milijuna kuna, većina je iz državnog proračuna (gotovo 60 milijuna kuna).

Ukupni su rashodi iznosili 94,5 milijuna kuna, višak prihoda nad rashodima iznosio je, dakle, 20,7 milijuna kuna. Višak je iskazala 21 politička stranka, manjak njih četiri.

Pročitajte više