Dužnici u švicarcima prosvjedovali u Beogradu: “Pljačka. Kupiš stan, plaćaš tri”

Foto: Shutterstock

U BEOGRADU je u subotu ispred Narodne banke Srbije (NBS) održan prosvjed klijenata srbijanskih banaka zaduženih u švicarskim francima kojim su se pridružili današnjim prosvjedima srodnih udruga u regiji organiziranim ispred nacionalnih banaka.

Prosvjednici su na skupu, simbolično nazvanom “Stavimo točku na pljačku”, zahtijevali da država podupre konverziju sadašnjeg iznosa glavnice kredita iz švicaraca u eure po odnosu te dvije valute na tečajnoj listi na dan isplate kredita, naglašavajući da bi tim principom mnogima glavnica zajma bila znatno umanjena.

“Na taj način bi se glavnica duga umanjila za 40 do 50 odsto, što bi građanima znatno olakšalo otplatu”, ukazao je predsjednik “Efektive” Dejan Gavrilović, navodeći primjere da je zaduženim građanima rata u odnosu na 2008. u dinarskim iznosima sada i više nego dvostruko veća.

Dužnici traže posredovanje države

“Ako je netko 2008. imao ratu od 30.000 dinara (po tečaju 52,5 dinara za franak), sad je ona između 70.000 i 75.000 dinara (po današnjem tečaju švicarskog franka)”, objasnio je predsjednik udruge “Efektiva”.

Građani zaduženi u švicarcima traže da im država osigura ravnopravnost u dijalogu s Narodnom bankom Srbije i komercijalnim bankama, uz povrat novca koji su im banke protuzakonito naplatile temeljem povećanja kamata i raznih bankarskih provizija.

“Tražimo da NBS i država regiraju i spriječe banke da to i dalje rade”, rekao je Gavrilović.

Prosvjednici su upozorili i na apsurdnu situaciju da, unatoč redovitoj otplati kredita prethodnih godina, mnogi danas duguju više nego što im je banka pozajmila.

"Kupiš stan, plaćaš tri"

Transparenti i poruke “Banka ili banda”, “Pljačka. Kupiš stan, plaćaš tri”, “Tužba za priču, prenesi dalje”, “Kad običan čovjek nekog prevari to je kriminal, kad to rade banke-onda je business”, skandiranje “lopovi, lopovi”, te simbolični crveni kartoni za Narodnu banku Srbije, dio su arsenala nezadovoljstva nekoliko stotina prosvjednika koji su na današnjem skupu, praćenom jakom kišom, predstavljali oko 21.000 građana, koliko ih je u Srbiji zaduženo u švicarcima.

“Ovo je zelenašenje...bankari su lihvari, a država ih tolerira... Nisam otplatio ni 15.000 švicarskih franaka glavnice, a sve je otišlo na kamate i provizije... Pokušavamo prodati stan da se riješimo ovog zla koje nas je snašlo... Sva ponuđena rješenja su ulijevanje vode u grob...Tražimo od države sustavno rješenje, a BNS amnestira banke raznim uredbama i ponudama”, neke su od izjava okupljenih prosvjednika.

Pročitajte više