Dvostruki kriteriji: Zašto odjednom Milanović čeka da institucije dovrše svoj posao?

Foto: Hina

ZORAN MILANOVIĆ ostavke Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel nije želio zatražiti. Uspoređivao je svoj položaj predsjednika SDP-a i šefa Vlade, govorio o tome što bi značilo da s tih pozicija zatraži nečiju ostavku, prosipao floskule o moralnoj odgovornosti i SDP-ovom poštenju...

Ali ostavku županice koja je privedena zbog malverzacija s javnim novcem i gradonačelnika protiv kojega je zbog sličnog razloga podignuta optužnica nije zatražio. Milanović i dalje vjeruje Sabi i Lovrić Merzel. Čekat će rezultate kaznenog progona. Pa će onda zaključiti kako bi se SDP trebao postaviti prema inkriminiranim članovima svoje stranke.

Pokazatelj je to dvostrukih mjerila koja SDP i sam Milanović imaju korupcijskim aferama i dužnosnicima čija se imena uz iste te afere povezuju. Uzmimo primjer Božidara Kalmete, gradonačelnika Zadra i bivšeg HDZ-ovog ministra prometa. Godinama se već špekulira da Uskok i DORH stežu obruč oko Kalmete zbog afera koje su se u njegovom resoru, prvenstveno HAC-u i HŽ-u, godinama kotile.

Iako protiv Kalmete optužnica do sada nije podignuta, to SDP nije sprečavalo da još 2009. godine zatraži njegovu ostavku. Tako su u studenom 2009. SDP-ovci u saborsku proceduru uputili zahtjev za Kalmetinom smjenom.

Sličnoj situaciji svjedočili smo i ove godine, kada je SDP u veljači zatražio ostavku HDZ-ovog gradonačelnika Karlovca Damira Jelića. Njegovu ostavku SDP-ovci su zatražili zbog afere u kojima se supružnike Herminu i Ivana Benića optužuje da su financijskim malverzacijama karlovački Mjesni odbor Gradac oštetili za 1,5 milijuna kuna.

Ostavke političara iz suparničkog tabora SDP-ovci su tražili i zbog puno trivijalnijih stvari od umočenosti u korupcijske afere. Ostavku ministra policije Ivice Kirine SDP-ovci su 2007. godine zatražili zbog Kirinove izjave da su upravo oni na YouTube postavili nekad popularni serijal "Kiro prosviro". Tražili su SDP-ovci 2012. i ostavku gradonačelnika Splita Željka Keruma, zbog toga što je najveći grad Dalmacije danima bio zatrpan snijegom.

Licemjerje SDP pokazuje i unutar vlastite stranke. Mirela Holy morala je otići iz Vlade zbog e-maila u kojem je pokušala sačuvati posao supruzi stranačkog kolege. Aleksandra Kolarić iz SDP-a je izbačena zbog verbalnog delikta. Istovremeno, na afere ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića se Milanović nije niti osvrnuo. Ostavku nije zatražio ni od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, usprkos jasnom sukobu interesa. Uostalom, u Vladi je i dalje i Slavko Linić, čijeg je pomoćnika upravo Milanović smijenio zbog afere koju je otkrio Index.

Kada govori o moralu i o funkcioniranju pravne države Milanović očito, jasno je iz svega nabrojanoga, misli da građani Hrvatske imaju izrazito kratko pamćenje. Pa si zbog toga i može priuštiti da se pretvara kako mu nije jasno pitanje jesu li Holy i Kolarić SDP-u nanijele veću štetu nego Sabo i Lovrić Merzel. Milanovićevo izbjegavanje problema, međutim, ne može promijeniti činjenice: kada treba zatražiti ostavku potencijalno korumpiranih HDZ-ovaca, u SDP-u ne smatraju da je nužno čekati rezultate istrage. Ali kada se radi o njihovim članovima, primjenjuje se drugačiji aršin.

Pročitajte više