Džihadisti nastavili napredovati u Siriji

Ilustracija: Hina

DŽIHADISTI Islamske države (IS) u ponedjeljak su preuzeli kontrolu nad pobunjeničkim četvrtima u Deir Ezoru, najvećem gradu na istoku Sirije, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

IS kontrolira 50 posto tog grada, a režim drugu polovicu nakon povlačenja pobunjeničkih skupina, dodaje SOHR. Između 95 i 98 posto pokrajine Deir Ezora je u rukama IS-a koji kontrolira velika područja iračkog pograničnog teritorija. Direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman je rekao da samo druga polovica grada, vojna zračna luka i nekoliko sela u pokrajini još nisu u rukama IS-a.

IS, ultraradikalna sunitska skupina vodi ofenzivu u Iraku od početka lipnja i želi povezati sirijski sjever i istok s iračkim sjeverom i zapadom.

Najmanje 16 boraca libanonskog Hezbolaha i sirijskih pobunjenika su poginuli u 36 sati u sukobima na libanonskoj granici, prema podacima SOHR-a.

Od subote se pripadnici šijitskog Hezbolaha, saveznici sirijskog režima, bore s pobunjenicima u pograničnom području između Sirije i Libanona.

Odobrena humanitarna pomoć za područja pod kontrolom pobunjenika

Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je rezoluciju kojom se konvojima pomoći dopušta ulazak na područja koja su pod kontrolom pobunjenika. Do sada je gotovo 90 posto humanitarne pomoći odlazilo ljudima koji se nalaze na područjima pod kontrolom režima.

UN se nada kako će rezolucija omogućiti da 1,3 milijuna ljudi dobije potrebnu pomoć. No, pitanje je tko će osiguravati konvoj. Sirijska vlada upozorila je kako će ovakve isporuke smatrati kao povredu nacionalnog suvereniteta, javlja BBC.

Pročitajte više