EBRD predstavlja novi Fond za kapitalna ulaganja u malo i srednje poduzetništvo (ENEF)

Foto: EBRD/facebook

EUROPSKA banka za obnovu i razvoj (EBRD) u četvrtak u Zagrebu organizira radionicu na kojoj će prezentirati ENEF - Fond za kapitalna ulaganja u malo i srednje poduzetništvo, objavljeno je iz EBRD-a.

Ulaganje u prvatne equity fondove je ključna zadaća EBRD-a u nastojanjima da ojača privatne kompanije u regiji, od kojih mnoge bilježe brz rast i inovativna poslovanja.

Privatni equity fond fokusiran je na ulaganja u razvoj i širenje kapitala malih i srednjih poduzeća s potencijalom rasta, na području zapadnog Balkana i Hrvatske.
 
Jedna od glavnih prepreka gospodarskog oporavka je dostupnost equity financiranja, posebno malim I srednjim poduzećima. Solventnim kompanijama ostaje glavnom preprekom na putu prema snažnijem gospodraskom rastu u regiji.
 
ENEF osigurava 80 milijuna eura izravnog i paralelnog sufinanciranja za spomenutu regiju, uključujući i equity i quasi-equity ulaganja. EBRD ima ključnu ulogu u ENEF-u kao najveći pojedinačni investitor, te ujedno i savjetnik pri ulaganjima.
 
ENEF je dio platforme Razvojnog i inovacijskog programa za područje Zapadnog Balkana (WB EDIF), čiji je cilj poticanje i olakšavanje pristupa financiranju za mala i srednja poduzeća. Ovaj program raspolaže ukupnim iznosom od 145 milijuna eura prikupljenim od EU, međunarodnih financijskih institucija, uključujući EBRD, EIF i DEG, te bilateralne donatore.
 
Direktorica EBRD-a za Hrvatsku, gđa. Vedrana Jelušić Kašić, na početku radionice će pružiti uvid u aktivnosti EBRD-a u Hrvatskoj. Potom će uslijediti prezentacija ENEF-a i okrugli stol na kojem će se razgovarati o ulozi equity fondova u ostvarivanju gospodarskog rasta.
 
EBRD je do sada uložila više od 2.9 milijardi eura u 156 projekata. Aktivnosti Banke pokrivaju sve gospodarske sektore s posebnim naglaskom na infrastrukturnom, korporativnom, financijskom i energetskom sektoru.

Pročitajte više