EK: Grci se moraju potruditi; Cipras: Nećemo odustati niti odstupiti od crvene linije u pregovorima

Foto: Hina

GRČKI premijer Aleksis Cipras u petak je izjavio da njegova vlada neće odstupiti od crvene linije u pregovorima sa svojim stranim zajmodavcima, no kazao je i da se nakon višemjesečnih pregovora dogovor mora postići.

Ateni ponestaje gotovine, a pregovori sa zajmodavcima iz EU-a i MMF-a o daljnoj pomoći u slijepoj su ulici zbog njihova zahtjeva da Grčke primijeni reforme, uključujući smanjenje mirovina i liberalizaciju tržišta rada.

Cipras je kazao da su se dvije strane složile u pogledu fiskalnih ciljeva i poreza na dodanu vrijednost, no da se ne slažu oko pitanja o tržištu rada i o reformi mirovinskog sustava. Kazao je i da bi sporazum trebao sadržavati nizak primarni proračunski višak za 2015. i 2016. te restrukturiranje duga.

"Dug se mora zatvoriti, u to nema sumnje. No bez obzira na to, neki ne mogu imati u primisli ideju da će se, s vremenom otpornost grčke strane smanjivati i da će se crvena linija postupno izgubiti", rekao je grčki premijer.

Atena ovisi o novcu europskih zajmodavaca u iznosu od 240 milijarde eura. Od kolovoza prošle godine nije dobila nijednu tranšu.

EU pritišće Grčku

Zamjenik predsjednika Europske komisije Valdis Dombrovskis izvršio je u subotu pritisak na Grčku da "sastavi kompletan i vjerodostojan popis reformi" u intervjuu za njemački dnevnik Bild.

"Grčka vlada mora se potruditi sastaviti kompletnu i vjerodostojnu listu reformi", kazao je on. "Izgubili smo puno vremena. Pregovori su u tijeku ali moramo preći u višu brzinu".


Vlada Aleksisa Ciprasa razgovara od dolaska na vlast s vjerovnicima zemlje - MMF-om i EU-om, kako bi pokušala dobiti zajam od 7,2 milijarde eura, ne odustajući od društvenih obveza spram svojih birača. Neka obećanja poklapaju se sa željama za reformama vjerovnika.

"Grčka mora učiniti više, posebice u ozdravljenju svojih javnih financija, mirovina i tržišta rada", istaknuo je Dombrovskis. "Grčka mora ponuditi reforme a ne može samo odbiti one koje joj se predlažu".

"Svaki dan bez sporazuma čini situaciju grčkih građana još težom a kad se radi o financijskoj situaciji, svi su razlozi tu da se djeluje brzo", ocijenio je zamjenik predsjednika Komisije.

Pročitajte više