EK: Hrvatskoj 747 sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Italije i Grčke

Foto: Hina

EUROPSKA komisija je u srijedu predstavila detaljan prijedlog za raspodjelu sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Grčke i Italije po svim zemljama EU-a, a Hrvatska bi ih trebala primiti ukupno 747.

Pravna podloga za to je hitni interventni mehanizam predviđen u članku 78 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji bi se sada aktivirao prvi put. Taj interventni program primjenjivao bi se na sirijske i eritrejske državljane, kojima je potrebna međunarodna zaštita i koji su stigli u Italiju ili u Grčku nakon 15. travnja ili koji će nakon tamo stići nakon aktiviranja toga mehanizma.

Ukupno njih 40 tisuća, 24 tisuće iz Italije i 16 tisuća iz Grčke, trebalo biti razmješteno po drugim zemljama članicama prema ključu utvrđenom po nekoliko kriterija - broju stanovnika, BDP-u, stopi nezaposlenosti i broju ranije primljenih izbjeglica.

Za Hrvatsku je utvrđen ključ od 1,87 posto od ukupnog broja izbjeglica koje treba raspodijeliti, odnosno 448 izbjeglica iz Italije i 299 iz Grčke.

Šest tisuća eura za svaku osobu iz interventnog programa

Zemlje članice trebale bi iz europskog proračuna dobiti šest tisuća eura za svaku osobu koju prime u sklopu toga programa. Za europski fond za azil, migracije i integracije namijenjeno je 240 milijuna eura u sljedeće dvije godine.

Komisija je također predstavila i preporuku za preseljenje 20.000 osoba koji se trenutno nalaze izvan Unije, a koje imaju pravo na međunarodnu zaštitu. Hrvatska bi po izračunu Komisije trebala primiti njih 315, što je 1,58 posto.

Komisija želi da oba programa budu obavezna.

O prijedlogu za raspodjelu izbjeglica iz Grčke i Italije, zemlje članice će odlučivati kvalificiranom većinom. Drugi prijedlog je samo preporuka jer za njega nema pravne podloge.

Pročitajte više