EU: Milijarde eura za ruralni razvoj potrošene na loše projekte

 Foto: scx.hu

MILIJARDE eura iz fondova Europske unije, namijenjene za pomoć poljoprivrednicima, nisu propisno korištene, priopćio je Europski revizorski sud.

Sud navodi da je oko sedam milijardi eura iz proračuna EU za razdoblje od 2007. do 2013. godine, namijenjenih smanjenu siromaštva i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima, loše raspodijeljeno, jer vlade zemalja članica Unije nisu dobro procijenile značaj pojedinih projekata.
 
"Tako je došlo do situacije da je gotovo svaki projekt tretiran kao odgovarajući za ispunjenje ciljeva", rekao je revizor Jan Kinst. Sud navodi da je u nekim članicama EU svaki projekt dobio odobrenje ukoliko je bilo sredstava u proračunu, bez obzira na njegovu učinkovitost i značaj.
 
Revizori dodaju da je istraga koju je sud pokrenuo pokazala da bi mnogi projekti bili ostvareni i bez sredstava EU, što znači da su ionako ograničena sredstva gotovo bačena. Istraga je provedena u šest zemalja, Češkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Švedskoj i  Velikoj Britaniji.
 
Europski revizorski sud kao institucija EU-a zadužen je za reviziju financija EU-a.
 
Kao vanjski revizor EU-a, Sud pridonosi unaprjeđivanju financijskog upravljanja EU-om, te djeluje kao nezavisni zaštitnik financijskih interesa građana Unije.
 
Sud provjerava je li proračun Europske unije ispravno proveden te jesu li sredstva EU-a ispravno sakupljena i zakonito potrošena u skladu s načelima dobrog financijskog upravljanja. 
 

Pročitajte više