EU će Kubi do 2020. pomoći s 50 milijuna eura

Foto: Hina

EUROPSKA unija i Kuba složile su se da "ubrzaju ritam" pregovora čiji je cilj normalizacija odnosa te da do kraja godine dogovore "Okvir političkog dijaloga i suradnje", rekla je jučer  visoka europska predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

"Danas smo odlučili ubrzati ritam pregovora u nadi da ćemo uspjeti potpisati Okvir dijaloga... do kraja godine", rekla je novinarima na kraju posjeta Kubi.

Mogherini, prva europska dužnosnica tog ranga koja je posjetila Kubu, jučer se sastala s više ministara i visokih dužnosnika, među kojima i s predsjednikom Raulom Castrom. S njima je dogovorila da se ubrza ritam i razina susreta između Havane i Bruxellesa. Tako će kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez doći u Bruxelles 22. travnja na novi krug razgovora.

Što se tiče ljudskih prava koja su, po EU-u, predmet različitih interpretacija nakon zadnjeg kruga razgovora početkom ožujka u Havani, Mogherini je kazala kako je kubanskoj strani naglasila da je potrebno "strukturirati dijalog" o ljudskim pravima, bez ulaženja u "pojedinačne slučajeve".

"Uvjerena sam u našu mogućnost nastavka rada na tom pitanju", dodala je, ocijenivši u tom smislu razgovore s Castrom pozitivnima.

50 milijuna eura pomoći Kubi

Što se tiče povijesnog približavanja SAD-a i Kube koje je počelo sredinom prosinca prošle godine, Mogherini je ponovila da nema natjecanja između EU-a i Washingtona naglašavajući da se radi o dva različita procesa.

Ona je također najavila potpisivanje novog višegodišnjeg sporazuma o suradnji Kube i EU-a koji previđa europsku pomoć Kubi od 50 milijuna eura do 2020. čiji su cilj ključni sektori poput poljoprivrede.

Pročitajte više