EU pokreće "rat protiv pušača": Uskoro zabrana "slim" i aromatiziranih cigareta te malih pakiranja?

Foto: AFP

NAKON zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima (ustanovama, restoranima, kafićima...), Europa ima novu ideju kako smanjiti broj pušača. Cilj je cigarete učiniti što neprivlačnijima i nepristupačnijima djeci i mladima.

Prema novom prijedlogu, plan je zabraniti prodaju malih pakiranja cigareta od 10 komada (budući djeca mahom kupuju manja pakiranja jer si ih lakše mogu priuštiti za džeparac) i "slim" cigareta, zabraniti cigarete s okusima poput mentola ili jagoda (jer djeca češće kupuju cigarete kojima arome prikrivaju stvarni okus) te zakonski prisiliti proizvođače cigareta da kutije većih pakiranja od 20 komada, koja će biti jedina dozvoljena na tržištu, oblijepe šokantnim fotografijama upozorenja na to koliko je pušenje štetno.

Po prvi put će na sebi upozorenja imati i e-cigarete, koje mnogi pušači koriste kao "manje štetnu" zamjenu cigaretama, jer također sadrže nikotin.

Javnost je o tim novitetima izvijestio europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Toni Borg. Posljednjih je godina prodaja cigareta u EU u blagom opadanju, ali je Europa, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, i dalje jedna od regija s najviše pušača. Od posljedica pušenja u Europi godišnje umre 700.000 ljudi.

Prijedlozi izmjena zakona o pušenju i duhanskim proizvodima bit će poslani na razmatranje Europskom parlamentu i Vijeću zemalja članica EU. Novi propisi, ako sve prođe prema planu, trebali bi stupiti na snagu 2016. godine.

Podsjetimo, ove godine je i u Australiji na snagu stupio rigorozni zakon o ambalaži duhanskih proizvoda - sve se cigarete prodaju u identičnim pakiranjima s ogromnim upozorenjima što sve štetno pušenje čini te priloženim odvratnim fotografijama.

Pročitajte više