EU raspravlja o strožoj kontroli Schengena

Foto: Gilles de Kerchove/Hina

EU NAMJERAVA postrožiti pravila kontrole putnika na vanjskim granicama Schengenske zone, a najveće probleme očekuju Bugarska i Rumunjska koje već dugi niz godina ne uspijevaju osigurati konsenzus 26 država za pristup klubu, piše EU Observer.

"Mi smo u situaciji očajnika, naša nastojanja da uđemo u Schengen su propala nakon onog što se dogodilo u Parizu. Sve klasične zemlje - Njemačka, Francuska – nastavljaju griješiti u uvjerenju da je istok ponovno Istok," rekao je rumunjski europarlamentarac Traian Ungureanu za HotNews.

Carlos Coelho, portugalski zastupnik u Europskom parlamentu koji pripada desnom centru i koji je radio na zakonskim okvirima za Schengen priznaje da će članice zone događaje u Parizu imati na pameti prilikom odlučivanja o budućnosti slobodnog kretanja u EU.

"Ja se nadam da svi shvaćaju kako ne postoji veza između slobode kretanja u Schengenskoj zoni i onog što se dogodilo u Parizu – to su teroristički napadi koje su izveli francuski državljani," rekao je Coelho za EU Observer.  

"Pribojavam se da će zemlje članice sada biti više fokusirane na sigurnosna pitanja nego na širenje zone slobodnog kretanja ... raspoloženje nije u prilog proširenju," kaže.

"Glatki prijelaz granice"

Strožu kontrolu granica traži koordinator EU za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove čiji je prijedlog da se europske internetske tvrtke prisile da sigurnosnim službama omoguće pristup električnoj pošti dočekan s burom negodovanja kod građana, ali i političara.


De Kerchove je prije svega fokusiran na zračne putnike i predlaže da EU osnuje bazu podataka svih korisnika zračnog prometa. Pojedine članice upućuju sličan zahtjev već godinama, pogotovo nakon propusta u sigurnosti ili napada kakav je zabilježen u Francuskoj, no Europski parlament odbija takve prijedloge pozivajući se na slobodu kretanja i zaštitu privatnosti.

Pojedini mediji sugeriraju da će snažnije kontrole na granicama Schengena uzrokovati gužve u Hrvatskoj na granici sa Slovenijom. 

Prema prijedlogu de Kerchova koji je procurio u javnost "zemlje članice moraju pospješiti kontrolu i provjeru pojedinih putnika na temelju objektivnih, konkretnih kriterija koji će poštivati glatki prijelaz granice, temeljne slobode i sigurnosne zahtjeve".

Detalji o pojačanoj kontroli na vanjskim granicama Schengenske zone se očekuju nakon sastanka europskih čelnika najavljenog za 12. veljače.

Hrvatska će članstvo u Schengenu zatražiti 1. srpnja 2015. godine.

Pročitajte više