EULEX i KFOR: Zaustavili smo nasilje na sjeveru Kosova

Foto: RTS

PRAVOSUDNA misija EU-a (EULEX) i zaštitne snage na Kosovu (KFOR) priopćili su u četvrtak da su njihovim akcijama poduzetim na sjeveru Kosova tijekom lokalnih izbora "efikasno zaustavili eskalaciju nasilja i dalje ometanje procesa glasovanja".

U zajedničkom priopćenju nakon kritika upućenih zbog narušenih sigurnosnih uvjeta za održavanje glasovanja na sjeveru Kosova, EULEX i KFOR naveli su da je policija Kosova predvodila prvi prsten mjera sigurnosti koji je reagirao toga dana, da je EULEX bio drugi, a snage KFOR-a treći organ.

Sukladno ovlastima i obvezama, EULEX je, kako se navodi, "odmah pružio dodatnu pomoć policiji Kosova nakon napada na biračko mjesto u sjevernom dijelu Mitrovice, kako bi omogućili sigurnost osoblju promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i EU-a" na biračkim mjestima.

Pripadnici KFOR-a raspoređeni na sjeveru također su intervenirali, i doveli dodatno osoblje, uključujući i Postrojbu za brzo djelovanje, kako bi osigurali mostove na rijeci Ibar i spriječili dalju eskalaciju situacije, dok je jedna postrojba KFOR-a helikopterom nadlijetala teren i rasporedila snage u Zvečanu i u Zubinom Potoku.

"Upućen je i jedan helikopter EULEX-a koji je uočio grupu počinilaca i rastjerao ih", navodi se u priopćenju i naglašava kako je strateški cilj pripadnika EULEX-a i KFOR-a bio da onemoguće "pokušaje počinitelja da napadnu ostala biračka mjesta u općini Sjeverna Mitrovica i u ostalim mjestima na sjeveru Kosova".

"Akcijama koje su poduzeli EULEX i KFOR efikasno je zaustavljena eskalacija nasilja i dalje ometanje procesa glasovanja", istaknuto je u priopćenju iz misija EULEX-a i KFOR-a.

Lokalni izbori na Kosovu održani su u nedjelju, a glasovanje je u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice proteklo u ozračju pritisaka i prijetnji pristaša bojkota upućenih glasačima koji su dolazili na birališta, da bi na tri biračka mjesta kasno popodne upale maskirane grupe huligana i razlupale glasačke kutije, te napale dužnosnike lokalnog izbornog povjerenstva. U incidentima su ozlijeđene najmanje dvije osobe. Izbori na tri mjesta bit će ponovljeni, a glasovanje je zakazano za 17. studenog.

Pročitajte više