Egipat spreman poslati vojne snage na područje buduće palestinske države

Foto:FAH

EGIPATSKI predsjednik Abdel Fatah al-Sisi izjavio je u nedjelju za talijanski list Corriere della Sera da je, u sporazumu s Izraelom i Palestinskom upravom, spreman poslati snage na područje buduće palestinske države kako bi joj pomogao u stabilizaciji.

Šef egipatske države započinje u ponedjeljak posjet Italiji koji će iskoristiti i za susret s papom Franjom, a nakon toga odlazi u Francusku.

"Spremni smo poslati vojne snage na područje palestinske države. Pomagat ćemo lokalnoj policiji i umiriti Izrael našom ulogom jamca", rekao je al-Sisi u prvom interviewu za zapadne medije. Istaknuo je da egipatske snage ne bi tamo "zauvijek" ostale, već samo onoliko vremena koliko je potrebno za uspostavu povijerenja.

"Ali prvo mora postojati palestinska država u koju možemo poslati naše vojnike", istaknuo je predsjednik najveće arapske zemlje.

Podsjetio je da će trebati vremena za izgradnju povjerenja, "ali nije li to postignuto s Izraelom nakon što smo sklopili mir", zapitao se, aludirajući na mirovni sporazum koji je njegova zemlja zaključila 1979. s Izraelom u Camp Davidu. Potvrdio je da je o tom prijedlogu razgovarao s izraelskim premijerom Benyaminom Netanyahuom i palestinski predsjednikom Mahmudom Abasom.

Osvrnuo se i na Islamsku državu (IS) i ocijenio da je to "jedna od strana iste medalje" terorizma "koji ima puno lica". U razgovori za talijanaski list je pozvao Europljane na "zajedničku borbu protiv terorizma".

Pročitajte više