Egipatski javni tužitelj podnio ostavku: Suci oštro prosvjedovali nakon što ga je Morsi imenovao

Foto: AFP

EGIPATSKI novi javni tužitelj je ponudio ostavku nakon prosvjeda zbog njegovoga imenovanja.

Talaata Ibrahima je prošloga mjeseca na tu funkciju imenovao Mohamed Morsi, nakon što je smijenio njegova prethodnika. Potez je izazvao bijes čitave sudske vlasti koja je smjenu Abdela Maguida Mahmuda protumačila kao napad na njihovu neovisnost.

Suci i ostali službenici su prosvjedovali ispred Ibrahimova ureda i pozivali ga da podnese ostavku, a snage sigurnosti su spriječile dio prosvjednika da dođe do Ibrahimova ureda. Više od 1.300 prosvjednika oduševljeno je dočekalo vijest o ostavci.

Vjeruje se da će ostavka doći na dnevni red Vrhovnog sudskog vijeća u nedjelju, dan nakon završnog kruga referenduma o nacrtu ustava. Prvi krug je održan prošloga vikenda, a veliki broj sudaca je bojkotirao nadgledanje provođenja referenduma.

Masovni prosvjedi i neredi događali su se i proteklih dana zbog dekreta koji je predsjednik Mohamed Morsi donio 22. studenog i kojim si je omogućio gotovo neograničene ovlasti. Bijes javnosti je pokušao ublažiti poništenjem nekih dijelova dekreta. Međutim, određeni članovi će ostati na snazi, poput onoga da ni jedno sudsko tijelo više nema ovlasti preispitati ili ukinuti predsjednikove odluke
 

Pročitajte više