Ekscentrik i performer: Izložba "Newspaper Art" Tomislava Gotovca stigla u Zagreb

Foto: FAH

RADOVI Tomislava Gotovca ostvareni u novinama i časopisima, važan dio umjetničkog opusa Tomislava Gotovca zahvaljujući kojima je postao prepoznatljiv širem krugu publike, predstavit će se na izložbi "Newspaper Art" u zagrebačkoj galeriji VN, koja se otvara u utorak, 25. studenog.

Gotovac nije radio razlike između osobnog i javnog, umjetnosti i života, niti se zaustavljao na uobičajenim umjetničkim medijima, stvarao je na području filma, fotografije, kolaža, akcije, performansa ili vlastitog izgleda, a novine su mu, kao medij koji je dopirao do šire i raznolikije publike od muzejske i koji može brzo reagirati na performanse, pružale jednu od intrigantnih mogućnosti za realizaciju ideja o umjetnosti, ističe se u najavi izložbe.

Dio umjetničke avangarde

Kod njega su studentske i omladinske novine odigrale ključnu ulogu u masovnoj percepciji njegovog lika kao avangardnog umjetnika - prve takve radove izveo je tijekom studija filmske režije u Beogradu u "Studentu" i "Vidicima" krajem šezdesetih, no najveći je trag ostavio osamdesetih u "Poletu" i "Studentskom listu", čiji je postao zaštitni znak.

Tih su godina studentske i omladinske novine imale znatno veću slobodu izražavanja od službenih medija, pa su fotografije Gotovca objavljivane na naslovnicama, a fotodokumentacija njegovih akcija i performasa zauzimala je značajan dio prostora. Istovremeno je, koristeći propagandne akcije i kolportiranje novina, Gotovac na glavnom zagrebačkom trgu izveo niz akcija i performansa.

Oko "Newspaper Arta" se okupio niz fotografa, dizajnera i urednika, u svojevrsnoj Gotovčevoj režiji, a redakcija "Poleta" je čak organizatorima Univerzijade predložila da on bude službena maskota te manifestacije. Niz radova Gotovac je izveo i u ilustriranim magazinima, "Startu" i kasnije "Nacionalu".

Pedeset godina umjetničkog djelovanja

Brojne samostalne i skupne izložbe Tomislava Gotovca potvrđuju kako je njegov umjetnički opus, nastao tijekom pedeset godina, cijenjen u domaćim i međunarodnim stručnim krugovima. U posljednjih nekoliko godina njegova su djela bila izložena u poznatim privatnim galerijama u Parizu, Beču, Valenciji i New Yorku, a na grupnim izložbama i filmskim projekcijama predstavio se u nekim najuglednijih muzeja, Leopold Museumu u Beču, National Gallery of Art u Washingtonu, Tate Modern u Londonu, New Museum u New Yorku, Museo Reina Sofia u Madridu ili Garage Center for Contemporary Art u Moskvi.

Zagrebačka izložba, čiji je kustos Darko Šimičić, istraživač u Institutu Tomislav Gotovac, prikazuje vrlo precizno koncipiran pristup umjetnika medijima, što bi mogao biti i odgovor na pitanje kako je Gotovac širem krugu publike bio prepoznat kao ekscentrični performer, govornik bez cenzure, lik iz filmova i sinonim za avangardnog umjetnika.

Izložba, koja je u Zagreb stigla nakon uspješnog predstavljanja u Centru i galeriji P74 u Ljubljani, bit će otvorena do 9. prosinca.

Pročitajte više