Ekskluzivni detalji akcije: Kako je u ruke policije pao hvarski don Fanucci!

SPEKTAKULARNA akcija policije na Hvaru! Nakon konstruktivne kritike od prije par dana, kada je Index upozorio na nezainteresiranost Uskoka za veliki slučaj reketa i korupcije, u svega par dana izvršene su sve pripreme za akciju koja je danas rezultirala uhićenjem P. M., kojeg su na Hvaru prozvali don Fanucci po utjerivaču iz serijala Kum. I P. M. je poput filmskog uzora poklapao novac kojeg su mu žrtve donosile svojim bijelim klobukom. Danas ga nije stigao poklopiti, uhapsili su ga policijski inspektori!

Plaćao reket da ga ne zatvore

Index ekskluzivno donosi detalje ove akcije. Kao što smo veći pisali, za pomoć se Uskoku obratio mladić koji vodi lokal na Hvaru. Godinama je Fanucciju morao plaćati reket kako ga ne bi zatvorile inspekcije. Sada mu je morao dati tisuću eura kako bi mu lokal ponovno otvorio. Zanimljivo je možda da Fanucci ne radi ni u kakvoj inspekciji, već je odavna u mirovini, ali očito ima veze. Jer kada se novac ne bi dao, inspektori bi lokal zatvorili. Mladić, kojem je Uskok u petak bio nedostižan dok se o problemu nije javno progovorilo, navodno nije jedina žrtva don Fanuccija. Mnogi su mu, kako čujemo, posljednjih godina prokleli ime. Policiju i istražitelje, dakle, čeka veliki posao, da razotkriju cijelu hobotnicu koja je reketarila ugostitelje na Hvaru.

Fanuccija su danas ščepali s prstima u pekmezu, odnosno dvije novčanice od po 500 eura koje mu je u kuverti dao pouzdanik. U lobiju hotela Riva uhvatila su ga dvojica inspektora nakon što im je pouzdanik dao znak za akciju - stavljanjem sunčanih naočala na glavu. Fanucci nije pružao otpor, samo je govorio: "Nisam ništa uzeo". "Ajde, vozi", odvratio mu je jedan od inspektora koji ga je uhapsio.

Izlajao se preko mobitela

Fanucci je uoči susreta sa pouzdanikom obigravao kao mačak oko vruće kaše. Indexovi ljudi spazili su ga kako iza kantuna promatra mjesto gdje ga je čekala žrtva. Mala mu je od toga bila korist, jer nije primijetio policajce, koji su vješto glumili turiste. Jedan se skinuo do pasa, drugi je nabio šiltericu. Bilo je tu još nekoliko njihovih kolega. Da je Fanucci znao da su mu prije par dana stavili mobitel pod nadzor, možda ne bi toliko inzistirao na oprezu. Prilikom dogovora sa pouzdanikom, toliko je, naime, detalja istresao iz rukava, da su inspektori bili vrlo zadovoljni prikupljenim informacijama. "Sada ni ne mora preuzeti novce koliko se izlajao", komentirali su.

Zadnje riječi don Fanuccija prije uhićenja

Nakon kraćeg natezanja oko lokacije gdje će izvršiti primopredaju novca, pouzdanik, koji je bio ozvučen, i don Fanucci našli su se na koncu u lobiju hotela Hvar. "Ajde, vidiš da imaš novca", kazao je pouzdaniku, koji mu se požalio kako više ne može živjeti s presijom njegovog reketa i lošom sezonom.

"Glavu gore, sad ćeš ti to sve nadoknaditi", bile su zadnje Fanuccijeve riječi prije no što su ga ščepali inspektori.

Pročitajte više