Erjavec protiv izmjena arbitražnog podneska, Pusić: Naš podnesak je spreman, to je prvoklasni dokument

Foto: AFP

SLOVENSKI parlament bi, na prijedlog premijera Janeza Janše, na izvanrednoj sjednici trebao odlučivati o memorandumu o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom o granici u Piranskom zaljevu. Uoči sjednice, o tome je raspravljalo i predsjedništvo slovenskog parlamenta ali i vanjskopolitički odbor.

Uoči sjednice slovenskog parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je protiv izmjena već pripremljenog arbitražnog podneska. Smatra da je novi prijedlog štetan za slovenske interese "jer ga je teško argumentirati".

Na zatvorenoj sjednici sudjeluje i Janez Janša, no on nije želio dati nikakvu izjavu novinarima. Podsjetimo, na njegov prijedlog slovenski će parlament na izvanrednoj sjednici odlučivati o memorandumu o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom o granici u Piranskom zaljevu.

"Vlada predlaže da Parlament na sjednici 4. veljače, raspravi stajališta oko memoranduma i odluči se kakav će podnesak Slovenija poslati arbitražnom sudu. Vlada predlaže da se Parlament odluči između osnovne varijante ili varijante s minimalnim izmjenama", poručio je slovenski premijer.

Ovaj Janšin prijedlog izazvao je, podsjetimo, protivljenje oporbe, koja je poručila kako se tim činom riskiraju odnosi s Hrvatskom, te se šalje loša poruka Europi.

Hrvatska i Slovenija svoj će podnesak arbitražnom sudu poslati za tjedan dana. A dok se čeka rješenje za granicu, uvjet za slovensku ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora je dogovor o dugu Ljubljanske banke. Brzo rješenje očekuje i SAD. Takvo razmišljanje prenio je američki potpredsjednik Joe Beiden koji se s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem susreo na Međunarodnoj konferenciji u Münchenu.

"Vjerujem da će se rješenje naći na obostrano zadovoljstvo i bilo bi dobro da Slovenija ne bude zadnja zemlja koja će ratificirati sporazum", poručio je Josipović.

A tako misle i građani Slovenije. Tri četvrtine Slovenaca smatra da bi trebalo ratificirati hrvatski pristupni ugovor, prenosi anketu na 500 ispitanika današnje Delo. Na pitanje podržavaju li ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, od 500 ispitanika 76 posto ih je odgovorilo potvrdno, 14 posto negativno, a 10 posto ih se nije moglo odlučiti.

Pusić: Naš arbitražni podnesak je spreman

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u Bruxellesu da ne zna zašto je slovenski premijer Janez Janša odluku o tzv. arbitražnom podnesku prebacio na parlament, ali vjeruje da je riječ o unutarnjim političkim razlozima. "Naš arbitražni podnesak, kojeg moramo podnijeti do 11. veljače, je spreman", potvrdila je šefica diplomacije.

O podnesku za Arbitražni sud u Haagu u 16 sati odlučuje slovenski parlament na zatvorenoj sjednici. Riječ je o argumentima s kojima se ide u pravnu bitku za granicu na moru, a taj prvi dio u pisanom obliku obje strane moraju predati do idućeg ponedjeljka. Hrvatska je završila svoj podnesak, prvoklasni dokument na 300-tinjak stranica, potvrdila je danas u Bruxellesu Vesna Pusić.


"O njemu smo razgovarali i razgovarat ćemo još ovaj tjedan. I po mojoj i po ocjeni premijera i ostatka Vlade to je prvoklasni dokument. Ne mogu govoriti o naglascima, ima 300-tinjak stranica i sačinjen je u suradnji s vrhunskim svjetskim stručnjacima" kazala je Pusić potvrdivši da će ga Hrvatska poslati u Haag 's voljom i na vrijeme'.

Kada je riječ o Ljubljanskoj banci Pusić je ponovila da se u srijedu sastaje s kolegom Erjavcem i dvojicom financijskih stručnjaka. Nije željela govoriti o tome što znači mogućnost poravnanja duga, a na pitanje slovenske novinarke je li Hrvatska razmatrala mogućnost da predloži likvidaciju ili stečaj Ljubljanske banke, Pusić je rekla da se 'o toj opciji nije razgovaralo i da ne vidi takvu mogućnost'.

"Razgovaralo se o tri ili četiri mogućnosti. Mi kao ministri vanjskih poslova nećemo nagađati o financijskom dijelu. Financijski stručnjaci će temeljem dokumenata definirati međusobne odnose", kazala je Pusić.

"Ostavljanje umjetničkog dojma u javnosti je jedna stvar, a čisti podaci su druga. Mi ćemo se voditi čistim podacima, u skladu s time ćemo se postaviti", rekla je Pusić ponovivši da sve ovisi i o 'modelu i vrsti kompromisa koji će se uspjeti postići.'

Pročitajte više