Eskadrila američkih "divljih svinja" uključena u zračne napade na IS

Foto: Army VIdeo/YouTube

BORBENI lovci-bombarderi kojih se Pentagon neuspješno pokušava riješiti već dugi niz godina razmješteni su na Bliskom istoku kako bi osnažili koaliciju protiv Islamske države. 

Eskadrila zrakoplova A-10 Thunderbolt u regiju je stigla u razdoblju između 17 i 21 studenog, doznaje se u četvrtak.

Riječ je o prvom razmještanju "ružnih ali učinkovitih" mlažnjaka, poznatih i kao "Warthog" (divlja svinja) otkad je započela ofenziva IS-a. A-10 je spor, dizajniran za let na niskim visinama i posjeduje masivnu vatrenu moć za uništavanje neprijatelja na tlu, piše portal stripes.



"Oni su tamo jer postoji potreba da se pripremimo za misije spašavanja," rekla je glasnogovornica američkog ratnog zrakoplovstva Jennifer Cassidy. "Dok su tamo, maksimalno ćemo iskoristiti njihove sposobnosti".

Glasnogovornica je odbila ponuditi detalje o broju A-10 koji se razmještaju, no potvrđeno je da se radi o "ekspedicijskoj eskadrili" i jedinici "Blacksnakes" (Crne zmije).

Američko ratno zrakoplovstvo pritisnuto kontinuiranim smanjivanjem proračuna već godinama razmišlja o umirovljenju flote A-10 mlažnjaka. Dok vojska tvrdi da postoje drugi, bolji zrakoplovi za provođenje misija zračne potpore, zastupnici u Kongresu vjeruju da niti jedan drugi mlažnjak ne nosi arsenal koji u potpunosti može zamijeniti "Warthog".

Pročitajte više