Euroministri odbili Grke, sutra opet konzultacije

Foto: FAH

IZVANREDNE telefonske konzultacije ministara financija eurozone završile su, a finski predstavnik Alexander Stubb u objavi na Twitteru dao je naslutiti kako grčki prijedlog neće biti prihvaćen. Razgovori se nastavljaju sutra.

Cipras je, prema Times of Malta, eurokratima poručio kako je spreman odustati od referendum zakazanog za nedjelju ukoliko se pregovori ponovno pokrenu, kazao je večeras malteški premijer Joseph Muscat.

Dijsselbloem: Kasno je

Predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem izjavio je u utorak da je kasno za produljenje postojećeg programa pomoći Grčkoj i da se odnos Atene prema vjerovnicima i partnerima u eurozoni morao promijeniti prije dogovora o nekom novom programu.

Govoreći nakon telefonske sjednice ministara financija eurozone, Dijsselbloem je rekao da će se ministri ponovno sastati u srijedu i razmotriti nove prijedloge Grčke.

"Čini se da se političko stajalište grčke vlade nije promijenilo", istaknuo je.

Sutra o novim prijedlozima Grčke

Nizozemski ministar financija dodao je da će se bilo koji novi grčki plan razmotriti tek nakon referenduma kojega je sazvala grčka vlada i upozorio da bi se njime mogli postaviti još oštriji uvjete nego prije.

Grčka tražila još dvije godine

Čelnik euroskupine Jeroen Dijsselbloem sazvao je u utorak hitne telefonske konzultacije ministara financija eurozone u 19 sati kako bi se razmotrio najnoviji grčki prijedlog čiji je cilj riješiti pitanje krize oko grčkih dugova.

"Izvanredne telefonske konzultacije eurogrupe večeras u 19 sati po bruxelleskom vremenu kako bi se razmotrio službeni zahtjev grčke vlade koji je primljen tijekom poslijepodneva", napisao je na službenom twitter računu.

Grčka vlada predložila je dvogodišnji dogovor kroz Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) kako bi se namirile financijske potrebe zemlje, uz paralelno restrukturiranje duga, javlja Reuters.

U ponoć na naplatu dolazi dio duga prema MMF-u

Grčkoj danas do ponoći na naplatu dolazi dio duga prema međunarodnom monetarnom fondu, a ako on ne bude plaćen, što je gotovo sigurno, Grčka će završiti u tehničkom bankrotu.

Ovog tjedna održat će se referendum na kojem će građani grčke odlučiti prihvaćaju li zahtjeve europskih vjerovnika, a ako na zahtjeve ne pristanu, ne mogu očekivati dodatnu financijsku pomoć, te bi vrlo vjerojatno bili prisiljeni napustiti eurozonu.

Kako bi očuvala bankovni sustav Grčka je u ponedjeljak zatvorila banke, a isplate na bankomatima ograničila na 60 eura. javile su se nestašice na benzinskim crpkama i u supermarketima.

Dopisnik BBC_a iz Bruxellesa na svom je Twitter profilu objavio pismo Aleksisa Ciprasa čelnicima eurozone u kojem pojašnjava trenutnu situaciju.

> Twitteraši pokopali najnovije Ciprasovo pismo vjerovnicima

Pročitajte više