Europa u borbi protiv alkohola: Na svakoj boci morat će pisati sastojci i broj kalorija

Foto: Shutterstock

ZASTUPNICI u Europskom parlamentu donijeli su rezoluciju kojom od Europske komisije traže da u 2016. godini predloži plan za isticanje sastojaka te kalorijske vrijednosti alkoholnih proizvoda.

Rezolucija EP-a također poziva na donošenje nove strategije o alkoholu kako bi se smanjila potrošnja alkohola među maloljetnicima, te da se na razini EU-a uvede označavanje koje upozorava na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola ili konzumaciju alkohola tijekom trudnoće.

Europa kontinent koji najviše pije, a u Hrvatskoj se pije i više od prosjeka

Zlouporaba alkohola u Europi, naime, uzrokuje godišnje smrt 3,3 milijuna osoba. Za dobnu skupinu od 20-39 godina, otprilike 25 posto smrtnosti proizlazi iz prevelike konzumacije alkohola. Uzrok je obično nesreća, nasilje ili bolest jetre.

Europa je kontinent koji najviše pije, što Europsku uniju godišnje košta oko 150 milijardi eura. Hrvatska je pri vrhu europske crne liste s 200.000 alkoholičara i potrošnjom od preko 12 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, dok je prosjek EU 10,9 litara.

"Javna sredstva ne smiju se koristiti za promicanje alkohola"

"Zastupnici su pozvali Komisiju da odmah započne s radom na novoj strategije EU-a o alkoholu (2016. – 2022.) kako bi se dala potpora nacionalnim vladama u borbi protiv štetnog djelovanja alkohola. Strategija bi uključila podršku praćenju i prikupljanju pouzdanih podataka, potaknula prevenciju i smanjenje broja prometnih nesreća uzrokovanih vožnjom pod utjecajem alkohola, te bolje razlikovanje različitih obrazaca konzumacije alkohola", priopćili su iz Europskog parlamenta.

U priopćenju EP-a dalje stoji da se državama članicama Europske unije preporučuje da prate oglašavanje alkohola i njegov utjecaj na mlade osobe te da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi ograničile njihovu izloženost takvom oglašavanju. "Javna financijska sredstva nikad ne bi smjela upotrebljavati za promicanje konzumacije alkohola", poručuju iz Europskog parlamenta.

Borzan: Rezolucija je razvodnjena

"Većina ljudi u ovoj prostoriji povremeno popije pivo s prijateljima ili čašu vina nakon jela. To je europski način života i tradicija i nema štetnog učinka na zdravlje. Ova rezolucija se ne bavi time niti želi zabraniti umjereno uživanje alkohola. Njen cilj nije bez posla ostaviti vinare, pivare ili proizvođače boca, već  zaštiti skupine najugroženije alkoholom poput djece, mladih, vozača i trudnica.  Njihova zaštita je naša politička i moralna obveza", komentirala je SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Ipak, Borzan naglašava da je rezolucija koja je izglasana u Europskom parlamentu "razvodnjena" s obzirom na izvorni prijedlog Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane. Zastupnici zemalja koje su veliki proizvođači vina i piva amandmanima su izbacili odredbu koja kaže da se javnim novcem ni u kom slučaju ne smije financirati oglašavanje i promoviranje alkoholnih proizvoda, tvrde iz ureda zastupnice Borzan.

"Države članice su jako ponosne na svoje nacionalne proizvode poput raznih vina, pjenušaca, likera i piva. Neki od njih su simboli regija iz kojih dolaze, poput šampanjca i porta.  S obzirom da se regije reklamiraju i promoviraju baš kroz te proizvode, izvršen je pritisak da se ta odredba briše", pojasnila je Borzan. 

Austrija i Belgija protiv konzumacije tek nakon 18. rođendana

Kako bi se zadovoljile neke zemlje poput Austrije i Belgije u kojima je donja granica za konzumaciju alkohola 16 godina, izbrisana je odredba koja traži da se u cijeloj EU minimalna dob podigne na 18 godina. Umjesto toga dodan je odlomak koji traži strožu provedbu nacionalnih zakona koji to pitanje reguliraju.

"Mjere i preporuke u novoj strategiji trebaju biti proporcionalne problemu, a razmjer problema je relativno lako spoznati. Dovoljno je vikendom posjetiti mjesta na koja izlaze mladi ili pročitati crnu kroniku nakon vikenda. Ono što rezolucija traži je razumno i provedivo i ja kao liječnica i roditelj podržavam ovaj dokument", kazala je Borzan.

 
 
 

Pročitajte više