Europarlamentarci komuniciraju američkim telefonima?

Foto: Guliver Image/ Getty Images
 
ZANIMLJIVU priču donosi francuski dnevnik Le Monde. Naime, zastupnici i osoblje Europskog parlamenta u Briselu i Strasbourgu nedavno su staru opremu za telefoniranje zamijenili novom, ultramodernom. Ova obnova komunikacijske opreme vjerojatno bi prošla neprimijećeno da porijeklo novih telefona nije - američko!  U međuvremenu je Edward Snowden otkrio špijunsku aferu nevjerojatnih razmjera.   
 
Iz Parlamenta tvrde da je 2011. godine, kad se tražio dobavljač, ponuda američke tvrtke Cisco, jednog od svjetskih lidera na tržištu telekomunikacija koje uključuju IP (Internet Protocol) mreže, "bila najpovoljnija". 
 
Klaus Welle, generalni tajnik EU Parlamenta koji je na poziv novinara rekao da je "na sastanku", nije želio detaljnije govoriti o poslu odrađenom s Amerikancima. Neki se parlamentarci čude tome što se jedna od krovnih europskih institucija opskrbljuje opremom "made in USA". 
 
Cisco opovrgava prisluškivanje
 
Iako se danas nisu javili na pozive novinara Le Mondea, američka tvrtka objavila je 19. lipnja oglas u kojem negira svoje sudjelovanje u prisluškivanju koje potresa svijet.        

Pročitajte više