Snowden zaštićeni svjedok Europske unije?

Snowden zaštićeni svjedok Europske unije?

Foto: Guliver Image/Getty Images

SASTANAK između američkog predsjednika Baracka Obame i njemačke kancelarke Angele Merkel vezano uz aferu o špijuniranju EU-a koju je u fokus lansirao njemački Der Spiegel mogao bi se održati već 8. srpnja,  prenosi Reuters.

Nedavna pojava medijskih napisa o uključenosti Unije u veliku špijunsku aferu koja potresa SAD izazvala je veliko nezadovoljstvo europskog vrha. Obama je, u cilju smirivanja tenzija, odlučio zakazati sastanak s najmoćnijom ženom Europe kako bi objasnio o čemu je riječ. "Predsjednik je dao garanciju njemačkoj kancelarki da će SAD najozbiljnije uzeti u obzir zabrinutost europskih saveznika i partnera", stoji u izjavi Bijele kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Snowden dobiva status zaštićenog svjedoka?

Sigmar Gabriel, vođa njemačkih socijaldemokrata (SPD, Sozialdemokratische Partei Deutschlands) dao je, uoči razgovora SAD-a i EU, zanimljiv prijedlog. Ukoliko bi se, naime, pokazalo da su sumnje EU-a opravdane, Edwardu Snowdenu mogao bi biti ponuđen status zaštićenog svjedoka u procesu protiv SAD-a. "Prvi korak mora biti odlazak državnog tužitelja u Moskvu na informativni razgovor sa Snowdenom kao svjedokom. Ukoliko se stekne dojam da je njegova priča vjerodostojna, moramo razmotriti dodjeljivanje statusa zaštićenog svjedoka", smatra Gabriel.

Ostaje vidjeti kako će reagirati SAD ako Europska unija pravno iskoristi njihovog najljućeg državnog neprijatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara