Europska kazališna konvencija u ZKM-u od 24. do 27. listopada

Screenshot: zkm.hr

ZAGREBAČKO kazalište mladih ugostit će od 24. do 27. listopada šezdesetak ravnatelja prestižnih europskih kazališta, umjetnika, producenata i novinara iz cijele Europe, koji će se okupiti prvi put u Zagrebu na generalnoj skupštini Europske kazališne konvencije.

Kako se navodi u najavi skupštine na mrežnim stranicama ZKM-a, za domaćina tog foruma, koji se organizira dvaput godišnje, Zagreb je odabran jer je Hrvatska od 1. srpnja članica Europske unije. Tema jubilarne 50. skupštine je potreba za pronalaskom novih kazališnih forma.

Da bi se izbjeglo propadanje kazališta, kazališni umjetnici Europske kazališne konvencije (ETC) iz više od dvadeset zemalja u Zagrebu će raspravljati o brojnim pitanjima koja se tiču estetskih, umjetničkih i kulturno-političkih sredstava kojima se europska gradska i državna kazališta mogu služiti kako bi održala svoj status u društvu u budućnosti. Teme radnih sastanaka, panel-diskusija i odbora bit će i pitanje novih forma potrebnih za suočavanje s izazovima novog doba, mogućnosti privlačenja nove publike i slične.

Producenti, umjetnici, dramaturzi i kulturni menadžeri analizirat će situacije u različitim kazalištima članica ETC-a, a u Zagrebu će također biti osnovan kazališni laboratorij ETC Lab, namijenjen suočavanju s izazovima digitalnog doba.

Europska kazališna konvencija najveća je europska mreža s oko četrdeset kazališta članica iz više od dvadeset zemalja, među kojima su ZKM i zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella. Od svojeg osnivanja 1988. ETC podržava i promiče razmjenu umjetnika, kazališnih produkcija, mobilnost kazališne publike, razvoj suvremene drame, te zagovara kazališnu umjetnost i kazališta u dijalogu s institucijama EU-a. Organizacijom trenutno predsjeda ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč.

Pročitajte više