"Europska unija će sigurno primiti Hrvatsku, europolitičari moraju nekako opravdati svoje funkcije"

IZ BERLINA posljednjih dana stižu proturječne izjave o hrvatskoj spremnosti za pristupanje Europskoj uniji. Dok šef Bundestaga pozivajući se na izvješće Europske komisije o monitoringu upozorava da očito još nismo spremni za članstvo, njemačka vlada ne sumnja da Hrvatska može u planiranom roku ispuniti zadane uvjete.

Njemačku podršku Zagrebu na putu prema Bruxellesu Angela Merkel je istaknula za vrijeme nedavnog posjeta Zorana Milanovića Berlinu tijekom kojeg je u razgovoru dvoje premijera posebno mjesto imala ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora. U kancelarkinoj izjavi sumnji nije bilo.

"Mi želimo da Hrvatska 1. srpnja 2013. postane 28. članica Europske unije. U tijeku je monitoring i mislim da je Hrvatska s provođenjem brojnih reformi na dobrom putu i da će premijer u tom dobrom smjeru nastaviti dalje", rekla je tada Merkel. Da proces ratifikacije ide planiranim tijekom, u nedavnom intervjuu za Media servis ocijenila je i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić: Nema ozbiljnih primjedbi na Hrvatsku

"Svi su rekli da, čak i tamo gdje postoji prilična skepsa prema proširenju Europske unije, nema ozbiljnih primjedbi na Hrvatsku", izjavila je Pusić.

Ne misli tako šef Bundestaga Norbert Lammert koji zbog negativnih iskustava s Bugarskom i Rumunjskom u najnovijem Komisijinom izvješću iščitava nespremnost Hrvatske, a time i opravdanje za zaustavljanje planiranog proširenja Unije. Takav stav istaknutog člana konzervativaca iznesen u jednom njemačkom dnevniku naišao je na oštre kritike oporbenog SPD-a u kojem ističu da Hrvatsku ne treba kažnjavati zbog tuđih pogrešaka.

Za Žarka Puhovskog, premda se Hrvatska očito našla na raskrižju unutarstranačkih odnosa CDU-a i činjenice da se Bruxelles opekao s Bugarskom i Rumunjskom, dvojbe nema.

"Nema dvojbe da će gospođa Merkel i njezina većina podržati ulazak Hrvatske, kao i većina drugih država, zapravo svi osim Slovenije, a i ona će vjerojatno morati na kraju, jer je to jednostavno jedini uspjeh koji Europska unija uopće može sebi zabilježiti zadnjih nekoliko godina. To njima treba kao europolitičarima, da pokažu smislenost svojih funkcija", kaže Puhovski zaključujući da će, bila spremna ili ne, Hrvatska ući u Uniju. Puhovski navodi kako bi najveći razlog zabrinutosti moralo biti trenutno loše stanje u zemlji koje sam ulazak neće promijeniti na bolje.

Pročitajte više