Europski parlament odlučio: Andrej Plenković na čelu promatrača ukrajinskih izbora

Foto: FAH

HRVATSKI eurozastupnik Andrej Plenković (HDZ) izabran je u četvrtak za voditelja promatračkog izaslanstva Europskog parlamenta na parlamentarnim izborima u Ukrajini 26. listopada.

Plenković, koji je i predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za Ukrajinu, najavio je da će promatračka misija od 15 europskih zastupnika svoje aktivnosti u Ukrajini započeti 24. listopada, a završiti na konferenciji za novinare 27. listopada.

Članovi promatračkog izaslanstva Europskog parlamenta bit će integralni dio, kao i obično, Međunarodne promatračke misije za izbore u Ukrajini pod vodstvom ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te njezina ureda za demokratske institucije i ljudska prava (OESS/ODIHR).

Europarlamentarci nadgledaju sedam gradova

Promatrači iz Europskog parlamenta nadgledat će izbore u sedam gradova: Kijevu, Harkivu, Lavovu, Odesi, Černihivu, Čerkasiju i Dnipropetrovsku.

"Predstojeći parlamentarni izbori iznimno su bitni za konsolidaciju demokracije u Ukrajini. Oni se dijelom odvijaju u specifičnim okolnostima i zato će uloga promatračke delegacije Europskog parlamenta zajedno s drugim međunarodnim akterima biti vrlo važna", rekao je Plenković.

Pročitajte više