Evo kako Vlada štedi na nama: Zabilježen veliki pad državne potrošnje u zdravstvu od 44 posto!

Foto:  Bruno Konjević (Cropix)

"VRIJEDNOST ugovora u javnoj nabavi pala je za 44 posto", pokazala je analiza javne nabave na tržištu opremanja bolnica i laboratorija. Tvrtka Briefing e-servisi, specijalizirana za praćenje i analizu javne nabave napravila je analizu prema dostupnim podacima iz Elektroničkog oglasnika javne nabave.
 
Prema toj analizi ispada da je nakon dvije godine s ugovorima od blizu dvije milijarde kuna, nabava pala na ispod 1,2 milijarde kuna.  Manja potrošnja u zdravstvu odrazila se na ponuditelje, posebno na one najveće, pa je pet najuspješnijih isporučitelja ugovorilo čak 57 posto manju vrijednost nego u 2011. Vrijednost ugovora ranijeg tržišnog lidera Medike pala je 77 posto.
 
Obveznici javne nabave sklopili su u 2012., prema dostupnim podacima objavljenim u Elektroničkom oglasniku javne nabave, ugovore u vrijednosti od 1,119 milijardi kuna, uključivši i višegodišnje okvirne sporazume, prema 1,970 milijardi kuna vrijednosti ugovorenoj u 2011. i 1,966 milijardi u 2010. godini. 
 
"Uvođenje objedinjene javne nabave dijela najvećih ustanova u rujnu dodatno je utjecalo na osjetan pad broja naručitelja, prvi u tri godine, pa podaci o najvećim naručiteljima nisu sasvim usporedivi. KBC Zagreb bio je najveći naručitelj s ugovorenom vrijednošću od 209,4 milijuna kuna, nominalno 16 posto manje nego u 2011., ispred Ministarstva zdravlja s ugovorima u vrijednosti od 123,3 milijuna kuna i KBC Sestre milosrdnice sa 75,7 milijuna kuna. Transparentnost javne nabave u zdravstvu povećana je s 84 na 87 posto, koliko je rezultata lanjskih nadmetanja objavljeno u zakonskom roku. Transparentnost obje spomenute zagrebačke bolnice bila je na razini 75 posto", stoji u priopćenju Briefing e-servisa povodom analize. 
 
 
 

Pročitajte više