Evo što političari kažu o smjeni Linića: "Sad je pitanje tko će smijeniti Milanovića"

Foto: Hina

DONOSIMO reakcije političara na smjenu Slavka Linića.

> Riječki SDP najavljuje raskol u stranci! "Ovo je neljudski prema Liniću"

Opačić: Pravo je svakog premijera da bira svoje suradnike

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je da je pravo svakog premijera da bira svoje suradnike, a za danas smijenjenog ministra financija Slavka Linića ustvrdila je da je u dvije i pol godine napravio izuzetno velik posao u Vladi.

Komentirajući na zahtjev novinara u Umagu smjenu ministra Linića, Opačić je izjavila da je pravo svakog predsjednika Vlade, pa tako i Zorana Milanovića, da bira svoje suradnike. "Ono što mogu definitivno reći je to da je ministar Linić u dvije i pol godine napravio izuzetno veliki posao u Vladi", kazala je Opačić. Ocijenila je da dosadašnji Linićev zamjenik Boris Lalovac, kojeg je premijer Milanović predložio za novog ministra financija, može uspješno nastaviti voditi Ministarstvo financija.

Odgovarajući na pitanje je li sukob Milanović-Linić naštetio Vladi, Opačić je rekla da je "premijer donio svoju odluku te da će svi članovi Vlade nastaviti i dalje raditi".

"Nas su građani izabrali da rješavamo njihove probleme. U ovom trenutku građani dosta teško žive i naš fokus mora biti na provođenju reformi i na promjene u društvu kako bi građanima osigurali bolji život", poručila je Opačić. Smatra da "prve naznake onoga što je ova Vlada napravila u dvije i pol godine već lagano vide".

"Treba ustrajati dalje jer građani su to zavrijedili i zbog toga su nas izabrali", zaključila je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Mrsić: SDP je uvijek bio stranka čistih ruku i važno je da se i taj dio naglasi i da Hrvatska krene naprijed


Ministri rada Mirando Mrsić, uprave Arsen Bauk i unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručili su danas u Splitu kako je smjena ministra financija Slavka Linića odluka premijera, koji ima na raspolaganju mandate svih ministara.

"Naši mandati su na raspolaganju tako da je potez premijera Milanovića ono za što premijer ima ovlasti, a sasvim sigurno je da u Vladi vlada razumijevanje. Sigurno taj potez premijera ide za tim da nestane ono što se govorilo oko sukoba i svega ostalog", izjavio je Mrsić novinarima.

"Premijer je poduzeo odlučan potez i što se mene tiče nemam što komentirati", dodao je, odgovarajući na upit je li ga iznenadila Linićeva smjena.

Mrsić je ustvrdio kako je Vlada stabilna i čvrsta unatoč aferama, a upitan hoće li smjena utjecati na SDP-ov rezultat na europskim izborima, citirao je riječi premijera Zorana Milanovića kako su SDP-u važne "čiste ruke".

"SDP je uvijek bio stranka čistih ruku i važno je da se i taj dio naglasi i da Hrvatska krene naprijed", rekao je, uvjeren da će Boris Lalovac uspješno obavljati dužnost novog ministra financija.

Bauk: Lalovac će imati podršku svih kolega

U isto je uvjeren i Arsen Bauk, koji je podsjetio da je Lalovac bio Linićev zamjenik te može nastaviti posao i projekte na promjenama. "Imat će podršku svih kolega", rekao je, dodavši kako će i s Lalovcem surađivati kao što je to činio i s Linićem.

Na upit hoće li biti raskola u SDP-u, Bauk je kazao kako će se o stranačkim pitanjima govoriti nakon sjednice SDP-ova Predsjedništva.

Novinare je zanimalo i je li Linićevom smjenom uzdrmana Vlada, na što je Bauk poručio kako ne želi govoriti o Vladi jer ona mora funkcionirati. "Što se tiče stranačkih, političkih i dnevnopolitičkih odnosa pitanje je kako će to utjecati. Svaki dobar potez utječe dobro, a loš potez utječe loše", kazao je.

Ostojić: Premijer ima pravo birati svoje suradnike

I Ranko Ostojić je rekao kako premijer ima na raspolaganju mandate svih ministara te odlučuje o svojim suradnicima. Dodao je kako nije iznenađen Linićevom smjenom.

"Premijer ima pravo birati svoje suradnike i ako izgubi povjerenje u nekoga onda takvu odluku može donijeti", istaknuo je Ostojić.

Upitan može li Lalovac uspješno obavljati dužnost ministra financija, odgovorio je kako je i ta stvar u rukama premijera. "On ga je odlučio predložiti za ministra financija a to znači da ima njegovo povjerenje", kazao je Ostojić.

Ministar Matić iznenađen Linićevom smjenom


Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas kako nije znao za smjenu ministra financija Slavka Linića, koja ga je iznenadila.

"Pa, gledajte uvijek je to iznenađenje. Kamere to ne mogu zabilježiti, nalazimo se najmanje 800 metara daleko od prve civilizacije i prve ceste, dakle za mene je ovo prva vijest tako da ne mogu to komentirati", rekao je Matić novinarima.

Na pitanje je li imao ikakvih saznanja da bi ministar Linić mogao biti smijenjen, Matić je kratko odgovorio "Ne, ja ne".

Obersnel u obrani Linića: Neočekivan, nekolegijalan i nimalo ljudski postupak

Predsjednik riječkog SDP-a i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je danas da je način na koji se premijer Zoran Milanović odlučio riješiti ministra financija Slavka Linića "neočekivan postupak, nimalo kolegijalan i nimalo ljudski".

"Nisam siguran da će nakon ovoga odnosi unutar naše stranke ostati jednaki, nepomućeni i stabilni. Izgubio sam povjerenje u vrijednost i važnost komunikacije unutar stranačkih tijela, u predsjednikovo poštovanje prema bazi stranke", istaknuo je Obersnel koji je šef moćne i utjecajne riječke organizacije SDP-a.


Dodao je kako ne osporava pravo premijera da bira i razrješava ministre, ali i ustvrdio da niti jedan premijer do sada nije postavljen ukazom nego upravo voljom svoje baze.

Obersnel je u današnjem priopćenju naveo da se takve odluke, koja se dogodila dan uoči redovne sjednice predsjedništva stranke srijedom, raspravljaju na stranačkim tijelima te da se definitivno poruke o smjenama ne šalju putem medija. "Duboko sam razočaran kao član stranke, ali i na posve ljudskoj razini kao kolega i prijatelj obojice aktera ove priče", naglašava Obersnel.

"Kad odlučite smijeniti ministra koji je uspio u svom resoru načiniti najveći broj reformi, koji je od strane javnosti najbolje ocijenjeni član Vlade i prepoznat kao vrijedan radnik - onda, po meni, morate imati puno snažniji i jasniji razlog od nekakvih intriga i onih koji bezimeni već mjesecima udaraju po ministru financija u medijima", ističe.

Obersnel ocjenjuje da se u ovom slučaju očito radi o "dubokom nerazumijevanju, nepremostivom jazu, nepotrebnom pokazivanju mišića i izravnoj odluci premijera". "Radi se o odluci koju je donio iz meni nepoznatih razloga", dodao je.

Mišljenja je da sve dok postoje zakonom propisani postupci za utvrđivanje nečije stvarne odgovornosti, treba koristiti te postupke, provesti istrage i pričekati okončanja postupaka. "Sve suprotno tome ples je po žici koju su rastegli mediji, i to mi se ne sviđa. Što se optužbi tiče, u ovoj zemlji još uvijek istrage provode nadležna tijela a ne mediji", poručio je.

Obersnel smatra da će Linić jako nedostajati u Vladi te da osobno izuzetno cijeni Borisa Lalovca kao najavljenog budućeg ministra.

Karamarko: Vlada je nedorasla i u procesu raspadanja

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko današnju je smjenu ministra financija Slavka Linića nazvao vrhuncem i epilogom dugotrajnog sukoba između premijera Zorana Milanovića i Linića, koji, poručio je, dokazuje neozbiljnost Vlade koja je u procesu raspadanja. "To dokazuje da je ova vlada neozbiljna i nije dorasla važnosti ovog trenutka", izjavio je Karamarko u Središnjici HDZ-a.

Pozvao je Vladu da se, u vrijeme koje joj je ostalo do kraja mandata, uozbilji i ne radi još veću štetu građanima nego što je činila do sada. "Sve se to događa preko standarda hrvatskih građana, što nije dobro", poručio je.


Osvrćući se na izvješće Europske komisije da će hrvatski građani i u 2015. živjeti lošije, gubit će se radna mjesta, a standard smanjivati, Karamarko je rekao da si je Vlada dopustila luksuz međusobnog obračunavanja preko leđa građana, jer se, umjesto bavljenja svojim poslom, bavi unutarstranačkim i interstranačkim obračunima. "Vlada je u jednom procesu raspadanja", naglasio je Karamarko, napominjući kako je u dosadašnjem mandatu Vlade promijenjeno šest ministara koji su otišli zbog afera. "To je Vlada koja proizvodi afere i po sistemu 'držite lopova' stalno upire prstom u HDZ", kazao je i dodao kako je HDZ prošao svoju katarzu te je vrijeme da to počnu i druge stranke.

Upitan može li Linićev zamjenik Boris Lalovac nastaviti njegov posao, odgovorio je da su Linić i Milanović krivci zbog krive politike koju vode u hrvatskom gospodarstvu, forsiranjem poreza, a bez osvrtanja na interese poduzetnika, srednjih i malih, koji stvaraju nova radna mjesta. "Vlada je digla ruke od gospodarstva i sasvim je svejedno je li to Lalovac ili netko drugi", poručio je Karamarko.

Neprihvatljivim javnim izričajem nazvao je izjavu premijera Zorana Milanovića kako je u HDZ-u puno nepoštenih ljudi i varalica, "Ako termin varalica analiziramo vidjet ćemo da su najveće varalice u sadašnjoj Vladi i Kukuriku koaliciji, jer su ljudima ponudili Plan 21, na prijevaru došli na vlast i prevarili narod", naglasio je.

Ističući da trećina hrvatskih kućanstava spada u sirotinju, a 15 posto u kategoriju bijede, vladajuće je optužio da i dalje varaju narod. Na pitanje tko se s kim u SDP-u obračunava, Karamarko je rekao kako bi bilo dobro da svi skupa "kolektivno odu".

Potvrdno je odgovorio na pitanje hoće li u Saboru tražiti raspravu o predstečajnim nagodbama. "Ovaj slučaj bi mogao biti jedan od dokaza u kakve smo zavrzlame ušli Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi", kazao je, ne želeći komentirati hoće li u cijelom slučaju biti posla i za DORH.

Kosor: Tko će smijeniti Milanovića?

Jadranka Kosor za Index je komentirala smjenu Linića i nastavak rade Milanovićeve Vlade.

"Dok god Vlada ima dovoljan broj ruku u Saboru, dotad je Vlada. No, ovdje se radi o višestruko kompliciranoj situaciji. Linić je bio jedan od najpopularnijih ministara, a netrpeljivost između njega i Milanovića trajala je već duže vrijeme. Još uvijek nije jasno koliko su opravdane sumnje u povezanost s Linića u ovoj aferi koja traje od Šegona pa do Nade Čavlović Smiljanec. Tu još uvijek ima jako puno pitanja, a jedno od njih je i kako će se postaviti koalicijski partneri. Poznavajući Linića ja sam uvjerena da će doći do preslagivana unutar SDP-a, i da će mnogi koji su dosad postavljali pitanje kada će biti smijenjen Linić, sada pitati tko će smijeniti Milanovića unutar stranke. Mislim da su parlamentarni izbori vrlo blizu, no bilo bi loše kada bi bili kada i predsjednički. Ono što mene zaprepašćuje je što Milanovićeva Vlada u dvije i pol godine nema nikakvih rezultata, i moja Vlada je toliko trajala, imali smo kakav-takav rast, bili smo stabilna Vlada i naša postignuća mi se čine nezamislivo veća nego postignuća Milanovićeve Vlade.


Ova smjena Linića izazvat će tektonske poremećaje u SDP-u, no no što je loše u svemu tome što ovako loša Vlada ima vrlo lošu oporbu koja stagnira. Svi govore da HDZ raste, no on je zacementiran na 20 posto! Izborni rezultat 2011. godine je bio 23,5 posto. Dakle, ono što nas treba brinuti je jako loša vlada i jako loša opozicija.

Pitam se zašto ta opozicija, tu mislim na HDZ, nije pokrenula raspravu o povjerenju Vladi, oni mogu skupiti dovoljan broj poptisa i napisati obrazloženje zašto vlada treba otići, tada bi uslijedila rasprava u Saboru. To je isto pitanje. Zašto opozicija ne pokrene pitanje povjerenja Vladi?".

Šišljagić: Pitanje je do kada će Vlada izdržati

Predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić danas je izjavio kako ga, poslije nesuglasica u SDP-u i Vladi, ne iznenađuje smjena ministra financira Slavka Linića, već se postavlja pitanje koliko dugo će se ova vlada održati.

"Smjena Slavka Linića i nije iznenađenje poslije svih evidentnih nesuglasica, već je pitanje do kada će se uspjeti održati Vlada premijera Milanovića", izjavio je Šišljagić za Hinu.

Istaknuo je kako je već dulje vrijeme prisutan sukob između Linića i premijera Zorana Milanovića, ali i nekih koalicijskih partnera.


"Što je konkretan razlog i što se točno događalo vezano za najnovije optužbe protiv ministra Linića ne znam, ali je svima jasno da je otvoreno pitanje kuda plovi ovaj brod i kojim putem Hrvatsku vode vladajući, jer je jasno da smo na putu potonuća", poručio je Šišljagić.

HSS: Prekasno je, raspišite prijevremene izbore!

"Nakon što je represivnom politikom osiromašio građane, zaustavio gospodarske aktivnosti, pogodovao pojedincima, prijateljima i interesnoj skupini, Milanović smjenjuje poreznog stratega svoje Vlade. Prekasno Milanoviću, šteta je napravljena, građani i poduzetnici su na koljenima. Premijeru, raspišite prijevremene izbore jer u vašoj Vladi nitko ništa ne radi, počevši od  Vas, jedino čime se znate baviti su dvorske spletke i uhljebljivanje svojih nesposobnih kadrova. ", priopćili su iz HSS-a.

Bandić: Dojučerašnjim stranačkim prijateljima želim da što prije prebrode krizu

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić komentirao je smjenu ministra financija Slavka Linića: "Predsjednik Vlade vjerojatno zna što čini. Mojim dojučerašnjim stranačkim prijateljima želim da što prije prebrode tu krizu, da zasuču ruke i rade, da budu odgovorni za povjerenje koje su im građani ove zemlje dali. Želim da što prije tu krizu prevladaju ukoliko mogu. Ukoliko ne mogu, onda to ne bi bilo dobro", rekao je Bandić.

Europska komisija bez komentara


Europska komisija ne želi komentirati smjenu hrvatskog ministra financija Slavka Linića, ističući da je to unutarnja stvar hrvatske vlade.

"To je potpuno unutarnja stvar hrvatske vlade i nemamo komentar o tome", rekao je glasnogovornik Komisije Jonathan Todd.

Uobičajeno je da EK ne komentira interne stvari u zemljama članicama.

Lesar: Očekujemo da premijer smijeni sam sebe i prekine ovu agoniju

Hrvatski laburisti reagirali su na smjenu ministra Slavka Linića. "Očito je tradicija da se premijer najbližih suradnika rješava putem medija", kaže predsjednik stranke Dragutin Lesar, koji ocjenjuje kako je Milanović ostao nejasan u svojoj izjavi kad je upotrijebio riječi - pomirenje, politička odgovornost i pogreška.

"Ako se radi o političkoj odluci onda je to rezultat frakcijskog sukoba unutar SDP-a, međutim spominjanjem pogrešaka aludira se na nešto drugo", kaže Lesar.

"Aludira očito na poteze sada već bivšeg ministra financija koji je, da citiram premijera, svojim pogreškama nanio štetu državi. Onda smo u sferi protuzakonitog postupanja. Premijer nije rekao što će sa tim pogreškama i dokumentima koji ukazuju na njih i je li ih proslijedio istražnim tijelima."


Lesar je podsjetio kako su Laburisti tražili da se oznaka porezne tajne skine i s oprosta poreznog duga, ali je njihov prijedlog odbijen.

I primjer Olta i Spačve pokazuje, kaže Lesar, da do toga ne bi došlo da je njihov prijedlog bio prihvaćen, te sada očekuje da premijer predloži hitnu dopunu općeg poreznog Zakona, a potom da i otkaz.

"Izjavio je da je garant financijske stabilnosti Hrvatske on, a ne ministar financija; to do sada nije bila poznata činjenica. Na tragu te izjave očekujemo da smijeni sam sebe i o tome obavijesti javnost na izvanrednoj press konferenciji i prekine ovu agoniju nesposobne Vlade koja mrcvari hrvatsku javnost već dvije i pol godine."

Leko: Premijer uvijek može smijeniti ministra i rekonstruirati Vladu

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je danas kako nije upoznat sa situacijom oko smjene ministra financija Slavka Linića, ali i istaknuo kako premijer Zoran Milanović može uvijek smijeniti nekog od ministara te provesti rekonstrukciju Vlade.

"Nisam upoznat sa situacijom, nismo raspravljali u stranci i zato vam ne mogu ništa reći, ali mogu reći da je premijer mandatar i da uvijek može raditi i smjenu, ali i rekonstrukciju Vlade", rekao je Leko novinarima nakon svečane sjednice splitskog Gradskog vijeća u povodu sutrašnjeg blagdana Sv Duje, zaštitinika tog grada.


Na upit hoće li Linićeva smjena izazvati potrese u SDP-u, Leko je kratko odgovorio: "O tome ćemo razgovarati u stranci".

Grčić: Linićeva smjena ojačala je Vladu

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova europske unije Branko Grčić danas je u povodu smjene ministra financija Slavka Linića kazao kako premijer predlaže i smjenjuje ministre, ali i izrazio uvjerenje da je Vlada ovim postupkom ojačala jer je poboljšana komunikacija s ministrima.

"Zoran Milanović je mandatar Vlade, on predlaže, ali i smjenjuje ministre ukoliko nije zadovoljan njihovim radom ili nema dobru komunikaciju s njima", rekao je Grčić novinarima u Čakovcu.

Upitan je li nakon Linićeve smjene Vlada nestabilnija, Grčić je kazao kako je Vlada stabilna te da je poboljšana komunikacija sa svim ministrima, što znači da je Vlada ojačala.

Za Linićevog nasljenika Borisa Lalovca rekao je kako i sam premijer za njega kaže da je mlad, sposoban i stručan čovjek te da ga to čini odličnim izborom za dužnost ministra.
 

 

Pročitajte više