Farage odmah iza premijera Camerona: Britancima najdraža stranka euroskeptika

Screenshot: YouTube

BRITANCIMA je, po istraživanju javnog mišljenja objavljenog u nedjelju, najdraža politička stranka Neovisna stranka Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) koja se protivi britanskom članstvu u Europskoj uniji što je loša vijest za premijera Davida Camerona uoči izbora za Europski parlament.

Istraživanje je provedeno nekoliko dana nakon što je druga anketa pokazala da bi Cameronovi konzervativci mogli na izborima u svibnju završiti iza UKIP-a, odnosno po prvi puta završiti kao treća stranka na nekim izborima na nacionalnoj razini.
 
Iako UKIP nema zastupnika u britanskom parlamentu njegova je popularnost problem za Camerona jer prijeti podijeliti njegove glasače na parlamentarnim izborima 2015. godine i uskratiti mu pobjedu.
 
Popularnost UKIP-a zabrinjava i euroskeptične zastupnike među Cameronovim konzervativcima koji žele čvršći stav spram EU-a, čemu se premijer protivio, te stvara mogućnost štetnog raskola poput onih koji su pridonijeli padu dva posljednja konzervativna premijera. Ako konzervativci prođu posebice loše na svibanjskim izborima za Europski parlament znatan broj euroskeptičnih zastupnika prijeti stvoriti nevolje Cameronu.
 
Posljednja anketa, koju je proveo institut Comres za list Independent on Sunday, sugerira da su UKIP-ova stajališta protiv imigracije i EU-a i dalje popularna iako je i Cameron počeo rabiti oštriju retoriku u obje teme.
 
UKIP ima 13 zastupnika u Europskom parlamentu i osvojio je četvrtinu glasova na lokalnim izborima prošlog svibnja. UKIP želi da Britanija napusti EU i okonča, kako naziva, imigraciju kroz "otvorena vrata".
 
Istraživanje, provedeno na uzorku od 2029 Britanaca ranije ovoga mjeseca, pokazalo je da 27 posto Britanaca pozitivno gleda na UKIP, više nego na bilo koju drugu stranku. Samo 14 posto ima pozitivan stav prema Liberalnoj demokratskoj stranci koja je u koaliciji s Cameronovim konzervativcima.
 
Nigel Farage, čelnik UKIP-a, također je ostvario visok rezultat s obzirom da ga je 22 posto ispitanih pozitivno ocijenilo te je drugi iza Camerona koji u anketama u pitanju njegovih liderskih kvaliteta stalno ostvaruje dobar rezultat.
 
Anketa je provedena dok UKIP nastoji ponovno uspostaviti stranačku stegu nakon što joj je jedan od njegovh lokalnih vijećnika u Engelskoj nanio neugodnosti izjavivši da su nedavne poplave u Britaniji Božja kazna zbog podrške parlamenta istospolnim brakovima.
 
Cameron je obećao da će, ako će ponovno biti izabran 2015. godine, pokušati ponovno pregovarati o odnosu EU-a i Britanije i onda Britancima ponuditi referendum o ostanku u Uniji. Laburisti, koji bi po istraživanju tijesno pobijedili 2015., protive se referndumu.
 
Posljednje istraživanja Opiniuma i Observera sugerira da bi 52 posto Britanaca starijih od 18 godina glasovalo za odlazak iz EU-a, što je malo povećanje u odnosu na kraj studenog kada je 50 posto ispitanih izjavilo da bi glasovalo za odlazak.

Pročitajte više