Farmaceuti protiv prodavanja lijekova u Konzumu: "Neinformiranost može dovesti do rizika za pacijenata"

Foto: Index

U HRVATSKOJ je nedavno na snagu stupila liberalizacija tržišta bezreceptnih lijekova. Ljekarnička i farmaceutska struka protivi se prodaji bezreceptnih lijekova izvan samih ljekarni, točnije, izvan nadzora magistara farmacije. Pitanje liberalizacije ponovno je aktualizirano ovih dana kada je prodaju bezreceptnih lijekova registrirao Agrokorov Konzum.

Trend liberalizacije tržišta bezreceptnih lijekova u zadnjih nekoliko godina pojavio se u SAD-u i nekim europskim zemljama.

Ipak, nisu sve razvijene zemlje prihvatile taj trend. Primjerice, Francuska uopće ne dopušta mogućnost da se lijek nađe u prodaji izvan ljekarne, dok je u Švedskoj zabilježen velik broj nepravilnih primjena lijekova koji su se prodavali izvan ljekarni. Stoga se sada događa vraćanje lijekova isključivo u ljekarne.

Galić: Hrvatska nije spremna da se lijekovi prodaju izvan nadzora

Anita Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva rekla je da SAD i Velika Britanija puno ulažu u nacionalne javnozdravstvene kampanje, edukaciju pacijenata o odgovornoj primjeni i samoliječenju,i mjerama opreza. Potrebne su kampanje za osvještavanje pacijenata.

Hrvatska je od toga još daleko, ističe Galić.

"Stoga uopće nismo spremni za takve postupke da se lijek u bilo kojem trenutku nađe izvan nadzora magistra farmacije", kaže Anita Galić.

Neinformiranost pacijenata i nedostatak komunikacije, kaže Galić, velik su problem.

"Naši pacijenti još uvijek nemaju naviku odgovornog samoliječenja, informiranja o zdravlju, najčešće dolaze kupovati veći broj pripravaka uopće se prethodno ne informirajući sa svojim liječnikom i ljekarnikom da li je to uopće za njega. Često od svojih liječnika sakrivaju što koriste u bezreceptnom režimu, ljekarnicima govore koje su lijekove dobili od liječnika, apsolutno nema višesmjerne komunikacije koja bi trebala biti mjera opreza za uspješno liječenje", dodaje Galić.


Kako bi liječenje bilo sigurno i učinkovito, pacijenti i sami trebaju zatražiti više informacija ili savjet od farmaceuta, poziva Galić.

"Ukoliko netko i nije zadovoljan sa adekvatnom informacijom koju je dobio ili ju nije dobio, uvijek se može potražiti i drugo ljekarničko mišljenje, ali to ne smije biti razlog da se lijek može naći u trgovini, pogotovo bez onih koji su jedini kompetentni raditi sa lijekovima", savjetuje Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva.

Neinformiranost može dovesti do rizika za zdravlje pacijenata. Stoga je jako važno da pacijenti pročitaju uputu o lijeku i zatraže njezinu interpretaciju.

Pročitajte više