Filozofija danju i noću 14. i 15. prosinca u Zagrebu

Screenshot: ZKM

"FILOZOFIJA danju i noću" naziv je dvodnevne manifestacije koju za vikend 14. i 15. prosinca u Zagrebu organiziraju tri zagrebačka kulturna instituta: Francuski institut, Goethe-Institut Kroatien i Multimedijalni institut s ciljem kratkog, ali intenzivnog nagovora i upoznavanja s filozofijom u različitim formatima i medijima.

Središnjim događajem "Filozofije danju i noću" označen je kolokvij Misliti-sa na kojem će trojica istaknutih i međunarodno zapaženih filozofa Alexander García-Duettmann, Marc Crépon i Peter Szendy u subotu razgovarati o odnosu francuskog i njemačkog mišljenja kao pitanja suvremene filozofije.

Pored "klasičnog", govornog formata filozofskog skupa, od 20 sati održat će se i 'speed-dating' pod nazivom "Sve što ste htjeli znati o filozofiji" i radionica "Kant za pod ruku" na kojoj će se misaone konstrukcije čuvenog filozofa približiti 21. stoljeću.

Tu je i koncert Barbare Morgenstern, glazbenice i miljenice berlinske elektronske scene te ponoćna projekcija filma "Povijest moje smrti", španjolskog redatelja Alberta Serre, pobjednika ovogodišnjeg filmskog festivala u Locarnu.

Razgovorom o filmu počinje "filozofski doručak" u nedjelju, 15. prosinca, s Gilom Anidjarom koji se bavi poviješću krvi kao polazištem jedne bespoštedne kritike kršćanstva.

Pročitajte više